Nyheter

Den holländska gröna vänstern, GroenLinks–PvdA, vill ha svar på vad som orsakar den ihållande överdödligheten. Bland orsakerna de pekar på är klimatförändringarna.

Klimat, roten till allt ont

Bland de troliga orsakerna pekar de på klimatförändringarna och ber att ”luftkvalitet, klimat och värmestress” utreds utöver bland annat långtidseffekterna av coronaviruset.

Sedan augusti 2021 har i Nederländerna, liksom i resten av den vaccinerade världen, flera hundra fler dött varje vecka än vad man statistiskt har räknat med – och ingen förstår varför.

Påverkar vårt psyke

Under klimatmötet i Dubai sa den dåvarande holländska hälsoministern Ernst Kuipers att klimatförändringarna i allt högre grad är orsaken till autoimmuna sjukdomar, lungproblem, psykiska störningar, problem relaterade till graviditet och utvecklingen hos nyfödda barn:

– Vi måste inse vilken påverkan klimatförändringarna redan har på vår hälsa. Exemplen på det är oändliga.

Möjlig koppling till coronavaccinerna

Tjugo studier av överdödlighet pågår för närvarande genom den holländska organisationen för hälsoforskning, ZonMw. Trots att Statistics Netherlands CBS avvisar en möjlig koppling till coronavaccinerna, har finansiering också säkrats för en oberoende studie som fokuserar på en sådan koppling.

Sammantaget är överdödligheten i Nederländerna runt 14 500 personer per år – nästan 40 personer varje dag. Efter mer än tre år inleddes en riksdagsdebatt om fenomenet och nu vill även De Gröna ha mer klarhet i saken.