Nyheter

Hovrätten bekräftar tingsrättens dom mot imamen Basem Mahmoud för hets mot folkgrupp. Han döms för att ha kallat judar ”apors och svins avkomlingar” i en video på Youtube.

Basem Mahmoud, 61, är imam i Malmö har han spridit desinformation, hat och antisemitiska budskap både i al-Sahaba-moskén i en källare i stadsdelen Rosengård och på sociala medier.

I början av 2022, under den intensiva fasen av LVU-kampanjen, höll han en predikan där han talade om vad han kallade ”stölden av muslimska barn”.

– De har börjat ta barnen från mammornas magar. De stjäl barnen i samma stund som de föds. De svenska skolorna och socialtjänsten är de mest korrupta av alla institutioner i Sverige, sa Basem Mahmoud vid det tillfället.

Det antisemitiska uttalande som han dömts för gjorde han i en predikan som publicerades på hans Youtube-kanal hösten 2020.

Han sade bland annat:

– Alla hör och ser just det som väst tar sig för, vad deras herrar judarna, apors och svins avkomlingar, fiender till islam och muslimerna, dikterar för dem.

I mars dömdes han till villkorlig dom för hets mot folkgrupp, trots att han nekade till anklagelserna. Basem Mahmoud överklagade domen, men hovrätten över Skåne och Blekinge har nu meddelat att tingsrättens dom står fast utan ändringar.