Ur flödet/i korthet

”Rockstjärneekonomen”, professor Jeffrey Sachs, är en av de mest högljudda kritikerna av USA:s roll i det pågående kriget i Ukraina. I Piers Morgans Uncensored kritiserar han media och politiker för att de förnekar att Ryssland också har legitima säkerhetsproblem.

Nato, ett hot

Sachs tar inte USA:s officiella berättelse om Rysslands invasion av Ukraina på allvar. I Morgans intervju håller han en snabb föreläsning i samtidshistoria och geopolitik. Han beskriver i detalj historiska västerländska provokationer samt Rysslands historiska perspektiv på Nato som ett hot, vilket Nato självt bara har förstärkt genom att expandera österut och förråda de överenskommelser som gjordes i slutet av sovjettiden.

Sachs efterlyser förhandlingar om Putins senaste fredsförslag, som kräver att Ukraina avstår territorium till Ryssland. Han målar upp en bild av USA som den yttersta anstiftaren av globalt kaos – och han får det hela att verka mycket mer komplicerat än ”dumme Putin och snälla NATO” – trots att västerländska medier upprepar budskapet.

Olaglig krigsnation

Brott mot Minsk II-avtalet och USA:s inblandning i kuppen som tog Ukrainas tidigare president Viktor Janukovitj från makten är detaljer i bilden som Sachs målar upp.

För den amerikanske professorn har USA:s utrikespolitik varit av central betydelse för konfliktens utveckling. Han lyfte fram operationer för regimbyte, bombningen av Belgrad, delningen av Serbien och vad som hände i Afghanistan, Irak och Syrien.

Kärnan

Videon nedan innehåller kärnan i Sachs ”lära” om Piers Morgan. Hela intervjun, som pågår i drygt en halvtimme, finns på YouTube.

På 1980-talet blev Sachs känd som den unge ekonomen som arbetade med nya demokratier och oroliga ekonomier – och för sin ”chockterapi” i länder som Ryssland, Bolivia och Polen. Han har skrivit bästsäljare som The End of Poverty  (2005).