Ur flödet/i korthet

Inte överraskande är det Nederländernas avgående premiärminister Mark Rutte som tar över som generalsekreterare för Nato. Han är möjligen värre än Jens Stoltenberg.

Den 57-årige holländaren tar över efter Jens Stoltenberg som slutar den 1 oktober efter tio år i Nato-chefsstolen.

Rutte har varit toppfavorit för jobbet i månader. Men processen drog ut på tiden både för att Ungern var stenhård med sitt ja, och för att Ruttes enda rivalkandidat, Rumäniens president Klaus Iohannis, dröjde med att dra tillbaka sin kandidatur. (NTB-Bibiana Piene)

Rutte är känd som en av Ukrainas mest trogna supportrar och kommer troligen att fortsätta och om möjligt intensifiera krigshetsen efter Stoltenberg.

NTB antyder att han är en bra lagspelare, men vilket lag han spelar för är okänt. Rutte befinner sig dock på god fot med Donald Trump, vilket Stoltenberg också gjorde. Detta kan bli mycket viktigt efter valet i november.

Trump kan skära ned biståndet till Ukraina och samtidigt kräva att de andra Nato-länderna tar sin del av ansvaret. Europa är van vid att amerikanska soldater och arbetare finansierar hela upplägget, så att exempelvis fransmän kan gå i pension redan vid 60 års ålder, om Le Pen får som hon vill.

Stoltenberg har i månader hamrat in budskapet att för få vapen kommer till Ukraina för sent från Nato-allierade. Om Rutte kommer att få större gehör återstår att se.

Stoltenberg menar att vapen är vägen till fred. Rutte har nog liknande attityder. Hans eget hemland lyckades förra året uppfylla kravet på två procent av BNP till försvaret. Men en stor del är överföringar till Ukraina, precis som i Norge och Sverige.

Det är inte särskilt troligt att Rutte kommer att se till att Europa bättre kan försvara sig. Gränserna är redan öppna.