Nyheter

Det ungerska regeringspartiet Fidesz bildar en ny allians med Frihetspartiet (FPÖ) i Österrike och ANO i Tjeckien. Målet är ett nytt block i EU-parlamentet.

Premiärminister Viktor Orbán, partiledare för Fidesz, antog på söndagsmorgonen ett patriotiskt manifest för Europas framtid i Wien tillsammans med Herbert Kickl, ordförande för Österrikes frihetsparti (FPÖ), och Tjeckiens före detta premiärminister Andrej Babis, partiledare för ANO-partiet.

– Vi tar ansvar för att etablera den här nya plattformen och en ny partigrupp. Jag vill klargöra att det är vårt mål, sa Orbán. (NTB-Reuters)

Enligt texten i den patriotiska deklarationen har Europas nationer nått en historisk vändpunkt, skriver Magyar Nemzet.

Europeiska unionen, en gång ett drömprojekt med rötter i önskan om försoning efter förödelsen som orsakats av två världskrig och decennier av splittring, har vänt sig mot européer och representerar nu intressen som strider mot nationernas, regionernas och de små samhällen som utgör vårt europeiska land.

De senaste valen till Europaparlamentet i juni fick därför både generations- och existentiell betydelse. Den politiska skiljelinjen går inte längre mellan konservativa och liberaler eller höger och vänster, utan mellan centrister, som är härolder för en ny europeisk ”superstat”, och patrioter och suveränister, ”som kämpar för dess bevarande och de kämpar för dess bekräftelse” .

Målet är därför att återupprätta suveräna stater i Europa. Gruppen hoppas särskilt att Alternativ för Tyskland (AfD), som nyligen sparkades ut ur EU-parlamentets partigrupp Identitet och Demokrati, väljer att samarbeta.

Kickl understryker att alla europeiska partier är välkomna, och räknar med att fler partier går med i alliansen inom några dagar.

För att alliansen ska kunna bilda en ny grupp i EU-parlamentet krävs dock partier från minst en fjärdedel av EU:s 27 medlemsländer.

FPÖ leder opinionsmätningarna i Österrike inför höstens val till en ny nationalförsamling.

Det innebär att alliansen behöver partier från minst sju olika länder för att kunna bilda ett nytt block.

Måndagen den 1 juli tar Ungern över ordförandeskapet i EU. Orbán har tidigare sagt att det viktigaste fokusområdet kommer att vara invandring.