Sveriges statsminister Stefan Löfven har kraftigt förnekat att det finns ett samband mellan hög invandring och brott. Nu vänder han sig.
I november fick Löfven hård kritik när han förnekade att det fanns ett samband mellan Sveriges höga invandring och gängbrott.
Det var därför det var historiskt när Löfven vände sig på onsdagen.
Så sent som tidigare i veckan sa premiärministern att han inte ville ”koppla brott till etnicitet och exakt var du kommer ifrån”. Under lång tid insisterade Löfven envist på att det växande, allvarliga brottet i Sverige berodde på ”utslagning” och ”splittring” (klassuppdelningar).
Pressad av Åkesson
Men sedan, i riksdagens partiledardebatt, kom erkännandet. Han pressades av Jimmie Åkesson (SD), som frågade Löfven varför han har ”så fruktansvärt svårt att erkänna sambandet mellan storskalig invandring och växande brottslighet”.
– Med en stor migration, där vi inte klarar av integrationen, då följer också större risk för den typen av problem som vi ser. Det är glasklart, svarte Löfven.
Han var noga med att lägga till:
– Vad jag vill undvika och vad vi ska vara oerhört noga med, det är att inte koppla ihop brottslighet automatiskt till hudfärg eller religion eller något annat. Den rågången måste vi hålla stenhårt.
– Säg: ”Jag hade fel!”
Åkesson svarade att ingen har sagt att hudfärg och religion är kopplade till gängbrott, men att det finns en koppling mellan ”oansvarig migrationspolitik” och ”ökad brottslighet i invandrartäta delar av vårt land”, som han anser att Löfven är ansvarig för.
– Jag vill höra Stefan Löfven ta ansvar och säga «jag hade fel», sa Åkesson.
– Jag får påminna Jimmie Åkesson om att det är den regering som jag leder som lade om migrationspolitiken, svarte Löfven.
– Man kommer inte undan med att ha någon annan bakgrund. Alla som begår brott i Sverige ska sona sina straff. Alla, avsluttet Löfven.
Barn tycker att det är normalt att inte arbeta
I kvällens SVT-dagordning utarbetade han:
– Om du har en migration som betyder i storleksordningen att du inte kan hantera integrationen är det uppenbart att det kommer att vara så att vi får sociala spänningar i ett samhälle. Det är inte bra.
Löfen påpekar också att det är en utmaning att barn tycker att det är normalt att inte vara på jobbet.
– Ja, vi har haft det. Det är därför min regering ändrade sin migrationspolitik så att vi nu får betydligt färre.
År 2015 mottog Sverige över 160 000 migranter och har sedan dess också haft mycket högre invandring än alla andra nordiska länder tillsammans.