Föreningen Framstegsskolan, som bland annat driver den starkt kritiserade friskoloam Römosseskolan i Göteborg, tvingas stänga sina skolor. Det meddelar kammarrätten i en dom. Totalt tvingas Framstegskolan nu stänga ner tre skolor. Domen innebär att föreningens rätt att bedriva skolverksamhet upphör vid utgången av höstterminen 2022.
Turerna kring föreningen Framstegsskolan och skolan Römosseskolan har varit många. Den tidigare moderaten och islamisten Abdirizak Waberi Waberi dömdes i april 2022 till fyra år och sex månaders fängelse för bland annat grov förskingring och flera grova bokföringsbrott, efter att ha förskingrat mer än 12 miljoner kronor från skolan. Pengarna fördes över till bland annat Somalia och Thailand och under förundersökningen framkom det att pengarn används till sexklubbar och lyxiga hotell. Waberi försvarade sig med att han bedrev välgörenhetsarbete under sina resor. Under förundersökningen så kom det också fram att Waberi använde de förskingrade pengarna för att driva och finansiera ett islamistiskt parti i Somalia.
Det var i förra året som Skolinspektionen beslutade att återkalla tillstånden för den förening som drev Römosseskolan i Göteborg. Anledningen till det indragna tillstånden var att Skolinspektionen ansåg att flera av styrelseledamöter inte var lämpliga för att bedriva skolverksamhet. Beslutet överklagades och skolan har fått fortsätta drivas vidare. Men nu konstaterar även Kammarrätten att styrelsen är olämplig och att skolans finanser använts använts felaktigt.
Kammarrätten tar inte någon hänsyn till att föreningen Framstegsskolan tillsatt en ny styrelse utan fastställer Skolinspektionens beslut om att stänga skolorna.
”Misskötsamheten har pågått under flera år och utredningen visar att det finns en grundläggande brist i föreningens vilja eller förmåga att utse styrelseledamöter som över tid agerar i enlighet med skollagens krav”, skriver rätten i ett pressmeddelande.
Grundskolenämndens ordförande säger till Göteborgs-Posten att kommunen nu aktiverat sin plan för att ta emot eleverna i andra skolor. Särskilt viktigt blir situationen för niorna som bara har ett halvår kvar i grundskolan.
– Där får vi se över om det finns möjlighet till speciallösningar, och jobba för att hålla samman eleverna, säger Axel Darvik (L) till tidningen.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.