Läget för det svenska elsystemet är ”relativt akut”. Detta berättade regeringen för svenska folket vid en pressträff på fredagen. regeringen uppmanar nu svenskar att dra ner på energiförbrukningen.
– Nu vill vi be svenska folket att spara el också för att minska risken för bortkoppling, sa statsminister Ulf Kristersson.
Det är många orsaker bakom den nuvarande elkrisen. Det som gör det hela värre är att många kraftstationer nu står stilla. O3 vid Oskarshamns kärnkraftverk, stoppar för reparation i nio dagar. Utöver O3 så är kärnreaktorn Ringhals 4 stoppad för reparation till den 23 februari, och i helgen går R3 på lägre kraft på grund av underhåll.
– Läget är relativt akut, var orden från statsminister Ulf Kristersson (M) vid dagens pressträff.
– Som alla vet har vi ett betydande bekymmer med den svenska elproduktionen just nu, framförallt i södra Sverige. Elsystemet är ansträngt, det märks under vintern, sa han också.
Uppmaningen till svenskarna löd: Spara el.
Tidigare har hushållen fått höra att det behövs för att minska höga elräkningar.
– Nu vill vi be svenska folket att spara el också för att minska risken för bortkoppling, sa Ulf Kristersson.
Energiminister Ebba Busch (KD) uppmanade svenska folket att dra ner på energianvändningen den närmaste tiden för att undvika nedstängningar av elnätet. Busch menar att om svenskarna drar ner på endast 2 procent av förbrukningen under höglastimmarna, dvs morgon och kvällstoppar så kan elnätet hantera situationen. Energiministern uppmanade svenska folket att sänka värmen inomhus och halvera användandet av varmvatten. Alla måste hjälpas åt för att klara detta, sa Busch.
– Vi behöver göra det vi kan för att plana ut kurvan, sa hon.Vi har gått från en svår och utdragen pandemi, där det var avgörande att vi hjälptes åt. Nu befinner vi oss i en annan typ av kris där det vi gör tillsammans kan göra skillnad.
Svenska kraftnät har aviserat för flera olika scenarion där Sverige tillfälligt kan ha elbrist, vilket har bedömts som en relativ risk av Svenska kraftnät.
– Vi behöver vara förberedda om det skulle behövas. Det är inte nära förestående, men vi måste förbereda oss, sa Svenska kraftnäts generaldirektör Lotta Medelius-Bredhe.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.