Efter närmare två års förhandlingar så har Turkiet gått med på att släppa in Sverige i Nato. Nu ska det röstas i det turkiska parlamentet och Ungern måste också ge sitt godkännande.
Avtalet finns i sin helhet på Natos hemsida
1. Sverige har förändrat sin grundlag, sina lagar och utökat sin terrorbekämpning mot PKK betydligt det senaste året. Sverige har även återupptagit vapenexport till Turkiet och detta är alla steg som avtalades under Nato-toppmötet i Madrid förra året.
2. Sverige och Turkiet är överens om att fortsätta samarbetet enligt avtalet från Madrid, och om att etablera ett nytt säkerhetssamarbete på ministernivå. Detta samarbete, ett så kallat Security Compact, kommer att vara inriktat mot att bekämpa terrorism i olika former. Sverige förbinder sig också att inte erbjuda stöd till organisationerna YPG/PYD och FETO.
3. Både Sverige och Turkiet är överens om att terrorbekämpning är ett långsiktigt arbete som sträcker sig längre i tid än Sveriges ansökningsprocess till Nato. Jens Stoltenberg bekräftar att Nato kategoriskt fördömer terrorism i alla former och att Nato kommer intensifiera sitt arbete på detta område.
4. Nato, Turkiet och Sverige erkänner principen om att det inte ska finnas några restriktioner, barriärer eller sanktioner mot försvarshandel eller investeringar mellan allierade. Om sådana finns ska de elimineras.
5. Sverige och Turkiet har kommit fram till att ett ekonomiskt samarbete ska skapas, där båda länder ska maximera möjligheter att öka handel och investeringar sinsemellan.
6. Sverige ska aktivt stödja Turkiets försök att gå med i EU, bidra till en modernisering av tullunionen mellan Turkiet och EU och förenkla visaprocessen för turkiska medborgare till EU.
Ryssland har reagerat kraftigt på att Sverige är på väg in i Nato. Dmitrij Peskov, Kremls talesperson menar att det hotar rysk säkerhet och att det kommer att få konsekvenser. Detta ska han ha sag i ryska medier enligt Expressen.
Ryssland kommer att agera på samma vis som det gjorde när Finland gick med i militäralliansen, enligt Peskov. Då sa Peskov att man skulle använda militära åtgärder mot Finland när de gick med i Nato. Vad Peskov menade då är dock tveksamt.