Regeringen har beslutat om tilläggsdirektiv till Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet. Syftet är att förbättra förutsättningarna att bedriva ett effektivt återvändandearbete och att stärka arbetet med inre utlänningskontroller.
Är Sverigedemokraterna nöjda med utfallet i de här förhandlingarna?
– Ja, det är vi absolut. Det som vi har förhandlat om är ju en del av Tidöavtalet. De här kommittédirektiv som vi nu har utfärdat för att förstärka och fördjupa är jag nöjd med. Det är bra att frågan belyses ur ett flertal perspektiv och vi tycker att de frågor som har ställts till utredaren är relevanta om det som Sverige behöver åtgärda. Vi lyfter extra hårt inre utlänningskontroller för att komma åt papperslösa.
Finns det något regelverk inom EU som förhindrar eller försvårar inre kontroller?
– Nej, inte vad jag vet. Det finns ju diskrimineringregler som säger att man till exempel inte får kontrollera personer endast på grund av till exempel hudfärg eller att man ser ut att ha en viss etnicitet och så. Men det ser jag inte som ett problem. Det är inte så polisen arbetar och det skulle inte vara meningsfullt heller.
Utredningen ska även utreda att använda biometri. Vad innebär detta?
– Man ska kunna använda det DNA för att fastställa identitet och det här är väl egentligen en slags sista verktyg när alla andra verktyg inte har fungerat. Men det tycker jag är helt rimligt att vi måste vet vilka personer som befinner sig i landet och om man har personer som obstruerar och aktivt försöker försvåra den här processen. Då måste DNA vara ett möjligt verktyg för myndigheter.
Hur illa är det att det finns en preskriptionstid på utvisningsbeslut i dag?
– Det är väldigt illa naturligtvis. Det och framför allt att den här preskriptionstiden börjar löpa innan personen har lämnat landet. Det hade varit en sak om preskriptionstiden hade börjat ticka när personen har efterföljt det här beslutet att faktiskt åkt hem, men att det börjar ticka redan från besluts tillfället. Det är väldigt illa och det undergräver ju hela idén med en reglerad invandring.
Är det någonting ni saknar som ni skulle velat ha med i det här tilläggsdirektivet?
–Jag är ganska nöjd faktiskt. Migrationsfrågan är självklart betydligt bredare än det vi tagit upp i dag. Men just vad det gäller de här delarna så är jag nöjd.