×

Nyheter

Regeringen går fram med ett sitt budgetförslag om sänkt skatt på bensin och diesel. Det presenterade Ebba Busch (KD) och Oscar Sjöstedt (SD) på en pressträff på torsdagen.

På pressträffen sa Ebba Busch att regeringens prioritering just nu är att bekämpa inflationen och säkra välfärden. En av åtgärderna enligt Busch för detta är att pressa tillbaka drivmedelspriserna.

– En av de viktigaste åtgärderna är att pressa tillbaka drivmedelspriserna, säger Ebba Busch.

Förslaget om sänkta drivmedelspriser presenterades tillsammans med Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt. Fokus för sänkningen ligger på bensin.

– Vi tycker det är rätt och rimligt då de flesta personbilar är bensinbilar, sa Oscar Sjöstedt.

Förslaget innebär att skatten på bensin sänks med 1:64 kronor vid årsskiftet. Dieselpriset sänks samtidigt med 43 öre litern. Regeringen föreslår i sin budget även sänkt skatt på jordbruksdiesel, för att stötta jordbruket som Oscar Sjöstedt säger har drabbats hårt av omvärldsläget och konjunkturen.

– Syftet är att stärka konkurrenskraften för den svenska livsmedelsproduktionen. Vi bedömer att detta kan ha en dämpande effekt på inflationen också, sa  Sjöstedt.

Har skattesänkningen på drivmedel varit ett av de stora kraven för Sverigedemokraterna i budgetförhandlingarna?

– Ja, definitivt är det på det sättet både som prioritet, speciellt rent politiskt, då även översatt till kronor och ören. För att det som vi har sett nu, som jag har pratat om här nu är ganska dyrt. Och att sänka skatterna på det här sättet, både i kronor och ören och politiskt, ja.

Är det någonting ni har fått ge avkall på i förhandlingarna?

– Det är en massa saker så klart och det tänker jag tyvärr inte avslöja. Det är massa saker som vi inte har fått med och vissa saker som vi måste svälja som vi kanske själva inte hade velat velat få med. Och det gäller alla partier som förhandlat. Hela budgeten presenteras ligger på riksdagens bord den 29 september. Min bedömning är i alla fall ganska tydligt att vi har fått avkastning i förhållande till vår storlek.

Skulle det gå för Sverige att få någon dispens med tanke på att den svenska kronan är så pass lågt värderad?

–Jag tror inte det, men jag vet att det är en väldigt komplex juridisk fråga och i sin tur en
förhandling, kanske med EU-kommissionen. Vi har en flytande växelkurs och till skillnad från fast fast växelkurs och det är bra i sig just nu så har den spelat i vår nackdel lite grann. Men det finns ju ingenting som säger så om svenska kronan ska ligga och skvalpa.
Utan det är klart att vi kan på olika sätt stärka kronan. Men det är som sagt var väldigt olika komplexa samband i väldigt oroliga tider.