×

Nyheter

De generella statsbidragen till kommuner och regioner stärks med 10 miljarder kronor i årets budget. Det är inflationen och lågkonjunkturen som gör att regeringen satsar.

Vi kommer inte att lämna välfärden i sticket”, sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) på pressträffen

Utöver de generella statsbidragen föreslår regeringen nära 6 miljarder kronor i riktade statsbidrag under nästa år för att stärka välfärden.
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har krävt besked om en höjning av statsbidragen. Underskottet för kommuner och regioner kommer enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att uppgå till minst 28 miljarder kronor nästa år. Regeringen säger att de kommer att backa upp närmare hälften av detta. Hög inflation och höga räntor pressar kommunerna och regionerna, samtidigt som skatteintäkterna väntas utvecklas svagt.

Pengarna ska hindra kortsiktiga nedskärningar i välfärden och skattehöjningar, enligt regeringen.

– Vår absoluta prioritet och fokus är att kommunerna och regionerna inte ska behöva säga upp en massa människor, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Oscar Sjöstedt är tydligt med att förklara att det tillskott nu regeringen skjuter till är för att säkra upp välfärden och rädda jobben. Han poängterar dock att det fortfarande ligger ett enormt ansvar på kommuner och regioner att sköta sin budgetbalans.

Hur viktigt är det att bekämpa inflationen?

– Ja, när det kommer till den ekonomiska politiken så är ju nummer ett just nu.
Det drabbar ju allt som jag sett nu som jag pratat om hur det drabbar kommuner, regioner och den välfärd som vi förväntar oss av kommuner och regioner drabbar hushåll, löntagare och även företag.

Vilka är de bästa verktygen som regeringen kan använda för att rädda välfärden?

–Det är det som vi kan göra från statens sida. Det är det vi har pratat om. Här är det ju att stärka upp regionerna, regionerna och kommunerna. När vi ser att de går in i 2024 med ganska stora underskott. Vi har sett över hur utgifterna ökar ganska påtagligt samtidigt som skatteintäkterna ökar marginellt eller åtminstone inte lika mycket. Det vi kan göra från statens sida är att skjuta till de pengar som vi bedömer behövs. Kommuner och regioner kommer att behöva prioritera mycket, mycket tuffare. Vrida och vända på varenda krona och skruva på utgifterna.

.

Lämna ett svar