×

Nyheter

Migrationsverket har nyligen rapporterat om indikationer på arbetskraftsexploatering bland thailändska bärplockare i Sverige. Enligt rapporten, som analyserar myndighetens hantering av arbetstillstånd för bärplockare mellan 2009 och 2022, framkommer det att reglerna för arbetstillstånd har missbrukats. Det har observerats olika former av tvång och beroendesituationer, samt ett system där arbetstagare förväntas arbeta mer än vad som anges i kollektivavtal.

Under hösten 2022 uppmärksammades fall av människohandel och människoexploatering bland thailändska bärplockare, och i början av 2023 indikerade svenska ambassaden i Thailand att det fanns dubbla kontrakt för dessa arbetare.

Enligt Robin Travis, sektionschef på Migrationsverkets nationella operativa avdelning, är missbruket kopplat till användningen av dubbla anställningsavtal av thailändska bemanningsföretag. Detta möjliggör undanhållande av information om de faktiska anställningsvillkoren. Bärplockarna har en kollektivavtalad lön men kan tjäna extra beroende på mängden bär de plockar, vilket leder till långa arbetsdagar för många av dem.

Migrationsverket meddelar att man har vidtagit åtgärder för att motverka missbruket av reglerna för arbetstillstånd och att ytterligare åtgärder planeras inför nästa säsong. De bärplockare som varit i Sverige under 2023 har åkt tillbaka till Thailand, och uppehållstillstånden har löpt ut, vilket gör det omöjligt för Migrationsverket att återkalla arbetstillstånd efter efterkontroller.

Regiondirektör Veronika Lindstrand Kant på Migrationsverket betonar att det främst kommer att påverka arbetsgivare och uppdragsgivare i Sverige, och det finns en ökad risk för avslag vid framtida ansökningar om arbetstillstånd. Hon nämner också att det nya försörjningskravet för arbetstillstånd, som infördes den första november 2023, även gäller för bärplockare anställda av utländska bemanningsföretag, vilket ytterligare påverkar processen för ansökningar.