I Kiruna kämpar kommunen med ekonomiska svårigheter, och detta får nu konsekvenser för måltidsverksamheten på olika områden. Bland annat kommer efterrätter enbart att serveras på helger på äldreboenden, och för skolbarnen blir förändringarna ännu mer påtagliga med borttagen mjölk som lunchdryck och billigare ersättningar för vissa rätter.
Kommunens dåliga ekonomi har satt press på verksamheten, och trots stigande kostnader för mat och drivmedel har inte tillräckligt med medel allokerats till måltidsverksamheten. Emilia Töyrä, ordförande för kultur- och utbildningsnämnden, betonar att besluten är svåra och resultatet av nödvändiga prioriteringar för att hantera den ekonomiska utmaningen.
De tre huvudpunkterna i kostnadsbesparingarna är tydliga. I skolan och förskolan försvinner mjölken som lunchdryck, och den ugnsstekta laxen ersätts av billigare alternativ, vilket resulterar i en årlig besparing på 789 000 kronor. Mellanmålet på förskola och fritids förenklas genom att vissa produkter som smoothies, rökt skinka och varmkorv tas bort, vilket sparar 916 000 kronor årligen. I äldreomsorgen försvinner efterrätterna fem av sju dagar i veckan, vilket innebär en besparing på 643 000 kronor.
Besluten har mött kritik från olika håll. Föreningar för funktionshindrades rättigheter träffades bara några timmar efter beslutet, och representanter från bland annat Demensföreningen och Reumatikerföreningen uttryckte sin oro. Enligt dem är borttagandet av efterrätterna, särskilt på äldreboendena, ett dåligt beslut då det påverkar både trivseln och näringsintaget för dem som har svårt att konsumera vanlig mat.
De ekonomiska utmaningarna i Kiruna visar på de svåra beslut som kommuner ibland måste fatta för att balansera sina budgetar, och samtidigt väcker det diskussioner om vilka konsekvenser sådana beslut kan ha på invånarnas välbefinnande och hälsa.
Kommunen har istället för att prioritera kärnverksamheten lagt stora pengar på olika prestigeprojekt under åren som kostat skattebetalarna enorma summor. Ett av dessa är det kritiserade badhuset som läcker pengar. Kostnaden för badhuset är närmare en miljard kronor och kommunen har än så länge inte sett något hinder med att det påkostade badhuset blöder pengar.
Efter valet 2022 så styrs kommunen av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Samelistan och Feministiskt initiativ. De har kommit överens om att bilda en gemensam politiskt majoritet i kommunfullmäktige.