I dagarna förväntas Regeringen och Sverigedemokraterna inleda förhandlingar om en uppdatering av det så kallade Tidöavtalet, även känt som Tidö 1.1. En central punkt i förhandlingarna är strandskyddet, som regleras av strandskyddslagen som funnits i över 70 år mer flexibelt. Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, och Sverigedemokraterna är inblandade i diskussionerna, där de strävar efter att modernisera och luckra upp befintliga regler.
Förhandlingarna väntas påbörjas på allvar under kommande helg på statssekreterarnivå och i samordningskansliet. Efter detta förväntas frågan lyftas till partiledarnivå för slutgiltiga beslut. Enligt Aftonbladets källor är Moderaterna, Kristdemokraterna, och Sverigedemokraterna överens om att göra strandskyddet mer flexibelt, och Moderaterna har tidigare drivit frågan om att avskaffa det generella strandskyddet redan under valrörelsen.
Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna förespråkar ökat inflytande för kommunerna över strandskyddet, vilket i sin tur skulle göra regelverket mer anpassningsbart. Även Liberalerna har framfört förslag om modernisering av strandskyddet, men enligt Aftonbladets källor är de inte lika långtgående som de övriga Tidöpartierna när det gäller att luckra upp regelverket.
Det förväntas att de aktuella förhandlingarna inte kommer att resultera i ett konkret förslag om hur strandskyddet kommer att se ut i framtiden. Istället förväntas det att handla om en övergripande inriktning för att göra strandskyddet mer flexibelt. Diskussionerna markerar således en viktig fas i processen att modernisera och anpassa regelverket för att bättre motsvara dagens samhällsbehov och önskemål från de inblandade partierna.