Arbetslösheten i Sverige ökar och varsel om uppsägningar ökar markant, enligt rapporter från Arbetsförmedlingen. Byggsektorn, handeln och krogbranschen är de områden som tydligast påverkas av den försämrade konjunkturen. I slutet av december var över 349 000 personer, motsvarande 6,7 procent av arbetskraften i åldrarna 16-65 år, registrerade som arbetslösa vid landets arbetsförmedlingar. Det innebär en ökning med cirka 14 000 personer jämfört med samma period föregående år.
Arbetsförmedlingen sammanfattar läget genom att peka på att arbetslösheten ökar och antalet varsel om uppsägningar ökar, samtidigt som antalet lediga jobb minskar. Särskilt hårt drabbade är arbetsplatser kopplade till hushållens konsumtion, där handel och hotell/restaurangsektorn befinner sig i svårare tider. Byggbranschen upplever en kraftig nedgång i efterfrågan, vilket resulterar i färre jobb.
Varslen om uppsägningar ligger på högre nivåer än under det föregående året. I december varslades nästan 4 500 personer, jämfört med nästan 2 500 samma månad året innan. Även om siffrorna inte visar dramatiska förändringar, indikerar de en ökande osäkerhet på arbetsmarknaden.
Långtidsarbetslösheten har ännu inte ökat jämfört med nivåerna från 2022, men enligt Arbetsförmedlingens analysdirektör, Eva Samakovlis, förväntas situationen bli svårare framöver, särskilt för personer med kort utbildning. Den ekonomiska nedgången och dess påverkan på arbetsmarknaden ser ut att ställa ökande utmaningar för långtidsarbetslösa i närtid.