Regeringen planerar att skärpa åtgärderna för att bekämpa den kriminella ekonomin och har presenterat tre nya steg för att ta itu med problemet. Statsminister Ulf Kristersson (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M), och finansminister Elisabeth Svantesson (M) har tillkännagivit dessa åtgärder vid en pressträff.
Det första steget är införandet av en ny nationell strategi mot organiserad brottslighet, som kommer att klubbas på regeringssammanträdet. Denna strategi fokuserar på samordnat arbete mellan myndigheter, kommuner och andra aktörer för att bekämpa välfärdsfusk, förhindra användning av företag för brottslig verksamhet, bekämpa narkotikahandel och använda administrativa åtgärder mot kriminella.
Det andra steget innebär att flera myndigheter, inklusive Kronofogden, Skatteverket och Tullverket, får i uppdrag att beslagta mer av de vinster som kriminella erhåller. Detta inkluderar förberedelser inför den nya förverkandelagen som träder i kraft i juni, vilken förväntas göra det lättare att konfiskera brottsvinster.
Det tredje steget innefattar ett lagförslag från regeringen som syftar till att underlätta delning av information mellan myndigheter, kommuner och a-kassor. Målet är att förhindra felaktiga utbetalningar och möjliggöra effektivare kontroller mot arbetslivskriminalitet. Enligt uppskattningar görs felaktiga utbetalningar på cirka 15–20 miljarder kronor från välfärdssystemen varje år. Den nya lagen förväntas träda i kraft den 1 juni 2024.