×

Nyheter

Ett exceptionellt år har passerat med över tio ton sprängmedel i beslag och hundratals människor hemlösa efter förra årets 149 sprängdåd. En ung kvinna miste livet i en av dessa explosioner, och polisen varnar för att 2023 kunde ha blivit ännu mörkare om inte rekordmängder sprängmedel beslagtagits.

Malin Nygren på Nationellt bombdatacenter uttrycker sin oro och säger: ”Vi har aldrig sett något liknande.” Sedan 2018 har 650 sprängdåd skakat Sverige, och 2023 blev ett rekordår med lika många stoppade i försöks- och förberedelsestadiet.

En oroande trend är att hälften av sprängningarna, inklusive de kraftigaste, utförs med dynamit från den civila marknaden. Polisen ser detta ”läckage” som den högst prioriterade frågan och har först nyligen inlett en nationell kartläggning för att identifiera företag som levererar dynamit.

Malin Nygren betonar att bristen på samordning och ny lagstiftning har varit en utmaning. Tidigare har polis, företag och kommuner agerat oberoende av varandra utan att se till helheten. Först under 2023 inleddes en rättslig prövning av företag som levererar dynamit för att avgöra om de ska få behålla sina tillstånd.

Den skärpta lagen om brandfarliga och explosiva varor från 2021 börjar nu ge effekt, och samarbetet mellan polisen, kommunerna och branschen har intensifierats för att minska bristerna. Strängare straff för brott med explosiva varor infördes den 1 januari 2024.

Trots den oroande situationen ser Malin Nygren fram emot 2024 med tillförsikt, tack vare det ökade arbetet. Trots att det har sprängts som aldrig förr har polisen lyckats beslagta en rekordmängd sprängämnen. Nygren avslutar med att notera att 2024 förhoppningsvis inte kommer att bli ännu ett rekordår, och att det intensifierade arbetet kan leda till ökad säkerhet och färre incidenter.

Lämna ett svar