×

Nyheter

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall understryker vikten av att ge socialtjänsten nödvändiga verktyg för att skydda barn mot olämpliga utlandsvistelser. ”Alla barn har rätt till en trygg och ljus framtid, och ingen skolbänk ska stå tom på grund av att barn har förts utomlands mot sin vilja,” säger ministern.

Enligt förslaget kan utreseförbud nu beslutas om det finns en påtaglig risk för att ett barn förs utomlands eller lämnar Sverige, och barnets hälsa eller utveckling hotas av omständigheter som kräver vård enligt LVU (Lagen om vård av unga). Det inkluderar situationer av fysisk eller psykisk misshandel, hedersrelaterat våld, otillbörligt utnyttjande eller andra riskfyllda förhållanden i barnets boendemiljö.

För att ytterligare stärka skyddet föreslås även att straffansvaret för egenmäktighet med barn utvidgas till att omfatta gärningar där ett barn under 15 år förs bort eller undanhålls för att hindra vård enligt LVU. Dessutom föreslås sekretess för uppgifter hos Polismyndigheten om personer med utreseförbud, med hänsyn till känslig information om barns personliga förhållanden.

Regeringen planerar också att en lämplig aktör ska få i uppdrag att ta fram och sprida kunskapsmaterial om regelverket kring utreseförbud.

Lagändringarna förväntas träda i kraft den 1 juni 2024, och förslaget signalerar en önskan från regeringen att säkerställa en trygg och skyddad miljö för barn och unga i Sverige, även när det gäller internationella resor.

Lämna ett svar