×

Regeringen slår larm om den eskalerande brottsligheten i Sverige. Finansminister Elisabeth Svantesson uttrycker allvarliga farhågor och säger att det är ett nödläge som kräver omedelbara åtgärder.

Enligt uppskattningar omsätter den kriminella ekonomin mellan 100 och 150 miljarder kronor årligen, vilket är fyra gånger mer än polisens årliga budget.

Hans Eklind, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna, understryker att kampen mot den organiserade brottsligheten måste fokusera på att strypa pengaflödet till de kriminella nätverken.

För att stärka insatserna har Tullverket fått utökade befogenheter. Tulltjänstemän bär nu tjänstevapen och har rätt att använda våld och genomföra kroppsvisitationer för att effektivt bekämpa den kriminella ekonomin och öka tryggheten för sin personal.

Tullverket får sedan en tid tillbaka bära tjänstevapen och får med de reglerna som nu träder i kraft utökade möjligheter att använda våld och genomföra kroppsvisitationer. Syftet är dels att slå effektivare mot den kriminella ekonomin och öka tryggheten för tulltjänstemännen.

Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet, betonar att tulltjänstemännen står inför farliga situationer och behöver stöd i sitt arbete.

– Våra tulltjänstemän gör ett fantastiskt jobb, säger Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet och fortsätter. – Men våra tulltjänstemän konfronteras med människor med ett väldigt stort våldskapital.

Regeringen föreslår också att Tullverket och tullåklagare ska få utökade befogenheter att inleda förundersökningar för brott, något som tidigare enbart gjordes av polisen.

Hans Eklind understryker att tullen måste bli en mer aktiv del av brottsbekämpningen än tidigare. Tidöpartierna vill ge tullåklagare utökade möjligheter att inleda förundersökningar för brott, något som idag görs av polisen.

– Tullen skall vara mer av en brottsbekämpande myndighet än vad lagen har tillåtit hittills, säger Hans Eklind (KD).

Utöver detta får tullen också större befogenheter i kontrollverksamheten vid gränsen, med större rätt att spärra av områden och hålla kvar personer.

– Bland annat handlar det om att kunna stoppa fler fordon i större utsträckning än vad man kan idag, säger Martin Melin (L), talesperson i polisfrågor.

Utöver detta får tullen större befogenheter vid gränskontroller, inklusive möjligheten att stoppa fler fordon och hålla kvar misstänkta personer.

Enligt Martin Melin (L), talesperson i polisfrågor, är detta ett viktigt steg för att stärka kontrollen vid gränserna och bekämpa den ökande brottsligheten i landet.

Lämna ett svar