Som sista land i Nato har Ungerns nationalförsamling nu godkänt Sveriges ansökan om att gå med i organisationen. Därmed kan Sverige fullt ut gå med i alliansen.
Processen för att få Sveriges Nato-medlemskap godkänd har varit lång. Men efter nästan två år med mycket fram och tillbaka från de två motsatta medlemsländerna Turkiet och Ungern har ansökan nu äntligen godkänts av alla länder.
Det var Ungern som slutligen lämnades som det sista landet som gav grönt ljus. Detta senaste godkännande kom nästan enhälligt i landets parlament måndagen den 26 februari. Ungerns tillförordnade president László Kövér kommer att underteckna protokollet inom några dagar.
Från den norska regeringen kommenterades det hela på följande sätt:
– I dag får vi vara glada att det här äntligen är bekräftat. Sverige är medlem och är därmed ett enat nordiskt i Nato, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) till NTB på väg till ett möte i Paris.
– Ett mycket positivt och efterlängtat förtydligande för svenskt Nato-medlemskap idag, säger Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).
– Ett enat Norden i Nato är en styrka för norsk, nordisk och allierad säkerhet, fortsätter Gram i en kommentar på X, tidigare Twitter.
Stoltenberg: – Starkare och säkrare
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg välkomnar beslutet i Ungerns nationalförsamling.
– Nu när alla allierade har gett sitt godkännande blir Sverige det 32:a Nato-landet. Sveriges medlemskap kommer göra oss starkare och säkrare, skriver Stoltenberg i ett meddelande på X/Twitter.
Tysklands premiärminister Olaf Scholz kommenterade också godkännandet:
– Vägen för Sverige att gå med i Nato är tydlig – det är en seger för oss alla. Det är bra att den ungerska nationalförsamlingen idag godkände en svensk anslutning. Det här beslutet stärker vår försvarsallians, och därmed även Europas och världens säkerhet, säger Scholz på X.
Snabbt för Finland, långsamt för Sverige
Sverige och Finland ansökte om medlemskap i Nato ungefär samtidigt våren/sommaren 2022 och skulle till en början också bli medlemmar ungefär samtidigt.
Finland godkändes snabbt av alla länder, och kunde efter kort tid gå med i alliansen.
När det kom till Sverige fanns det dock en stark skepsis från både turkiskt och ungerskt håll, vilket skulle ta nästan två år att reda ut.
Sverige har under tiden haft status av ett slags ”nästan-medlem”, och har i många sammanhang varit både militärt och politiskt integrerat i Nato.
Men nu är det slutgiltiga godkännandet på plats, så landet kan också formellt dra nytta av de rättigheter och garantier som medlemskapet innebär.
Samtidigt stärks också alliansen med ett annat strategiskt viktigt land i Nordeuropa, vilket inte minst är viktigt för situationen i Östersjöområdet.
På den ryska sidan kan man notera att kriget som startades mot Ukraina, och påstås hindra Nato från att expandera, inom kort tid har lett till att alliansen har stärkts av två nya länder. Få skulle kalla det ett strategiskt mästerdrag.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.