Nyheter

– Vi ska inte lura folk att tro att det gröna skiftet gör oss rikare, sa Belgiens centralbankschef Pierre Wunsch till EU-parlamentet förra veckan:

– Lägg korten på bordet och förklara vem som ska betala, annars blir folk arga, varnade Wunsch enligt Politico.

Wunschs uttalanden är anmärkningsvärda, men har knappast fått någon mediebevakning från omvärlden.

Belgiens centralbankschef har uppmanat EU-parlamentet att berätta sanningen om de verkliga kostnaderna för den ”gröna” ekonomin och förlusten av välstånd som blir konsekvensen av den – för de kommer att behöva allmänhetens vrede om de inte gör det.

”Denna förändring kommer inte att göra oss kollektivt rikare”, sa Pierre Wunsch till EU-parlamentet i Bryssel. ”Vi borde vara mer ärliga… och inte lura folk att tro att det gröna skiftet för med sig positiva möjligheter som kan öka bruttonationalprodukten (BNP) och skapa miljontals välbetalda jobb.”

En oundviklig konsekvens av klimatpolitiken är radikalt dyrare energi, menar Wunsch:

Det gröna skiftet representerar en negativ utbudschock med kostnader jämförbara med energikrisen på 1970-talet, som orsakade en topp i oljepriset, sade han.

Kolpriser och kostnaden för gröna energikällor kommer att göra energin i Europa fem till åtta gånger dyrare än i USA, sa han.

Men att ”kasta pengar på problemen” är inget universalmedel för att mildra problemens effekter, anser Wunsch.

I praktiken anklagar den belgiska centralbankschefen EU-eliten för att vilseleda både sig själva och allmänheten:

Myndigheterna borde sluta leva i förnekelse och förklara vem som kommer att få betala för dessa högre kostnader om de vill behålla trovärdigheten, sa Wunsch. ”I avsaknad av trovärdighet kommer de första konkreta tecknen på växande problem att leda till upprördhet och protest bland folket.”

En studie utförd av European Environmental Bureau (EEB) bekräftade 2019 att ekonomisk tillväxt inte kan kombineras med lägre utsläpp av CO2. Studien gjordes på uppdrag av kommissionen, som ändå lanserade de långsiktiga planerna för nettonollutsläpp samma år.