Fyra länder i Centraleuropa har diametralt olika syn på Rysslands krig mot Ukraina och hur kriget ska lösas. Det stod klart efter dagens möte mellan statsministrarna.
Premiärministrarna i Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern träffades på tisdagen för att diskutera kriget. Dessa fyra länder utgör den så kallade Visegradgruppen i Nato och EU.
Tjeckien och Polen är enade i sitt stöd till Ukraina, inkluderat sändningar med vapen. Ungern och Slovakien har en avvikande åsikt.
– Det är ingen idé att hålla det hemligt att vi har olika åsikter om orsaken till den ryska aggressionen och hur kriget ska lösas, säger Tjeckiens premiärminister Petr Fiala, som var värd för mötet.
– Den ryske presidenten Putin är en krigsförbrytare, och den enda anledningen till kriget är Rysslands aggression mot Ukraina. Hur starkt Ryssland än blir får det inte råda någon tvekan om den politiska, moraliska och historiska bedömningen av vad som sker i Ukraina, sa Polens premiärminister Donald Tusk. (NTB-AP)
Slovakien och Ungern vägrar att skicka vapen och ammunition till Ukraina. Ungern försökte länge blockera ett hjälppaket från EU till Ukraina på 50 miljarder euro. Orbáns regering anser att vapenstöd är något som bör beslutas av varje enskilt land. Ungern gav efter efter icke-officiella förhandlingar som troligen var till Ungerns fördel.
Relationen mellan Ungern och Ukraina var ansträngd redan långt innan kriget, eftersom ett ganska stort antal människor av ungersk härkomst bor i Ukraina. Området Transkarpatien i sydvästra Ukraina, som gränsar till Slovakien, Ungern och Rumänien, har cirka 800 000 invånare, många av dem etniska ungrare.
Detta område var ungerskt territorium fram till efter första världskriget, men det ungerska språket lever vidare. Orbán motsätter sig ett ukrainskt medlemskap eftersom han tror att det ungerska språket förtrycks av Kiev.
Slovakiens premiärminister Robert Fico anser att den västerländska inställningen till kriget är ett fullständigt misslyckande.
– Jag tror inte på en militär lösning på konflikten, sa Fico.
Fico anser att EU bör utveckla en fredsplan. Han har också, på samma sätt som Putin, anklagat regeringen i Kiev för att driva en nazistisk stat.
Orbán är också emot sanktionerna mot Ryssland, och säger att han kommer att blockera ukrainskt medlemskap i Nato. Att skicka mängder med vapen löser inte problemet, anser han.
– Kriget kan bara avslutas genom förhandlingar, säger Orbán.
Han tillägger att samtalen borde börja, ”ju förr, desto bättre”. Men varken Fico eller Orbán presenterar någon sådan lösning som kan uppnås i dagsläget.
Tjeckien har presenterat en plan för vapenstöd till Ukraina. Efter ett möte med Tusk betonade Fiala att de mycket väl vet vem som är angriparen och vem som är offret.
– Vi är redo att ge starkt stöd till Ukraina och att undersöka nya sätt att ytterligare öka stödet, sa han.
Polen säger sig vilja bidra till den tjeckiska planen, som handlar om att skaffa ammunition från länder utanför EU.