I dag presenterade Finansdepartementet en remiss av en ny promemoria som föreslår etableringen av en operativ krishanteringsfunktion vid Riksbanken för att hantera kriser inom den finansiella sektorns digitala infrastruktur. Förslaget syftar till att skapa ett ramverk för att effektivt hantera eventuella operativa kriser som kan uppstå inom den digitala infrastrukturen för finanssektorn.
Enligt promemorian ska den föreslagna funktionen för operativ krishantering bestå av representanter från Riksbanken, Finansinspektionen, Riksgäldskontoret och utvalda finansiella företag. Deras huvudsakliga uppgift blir att agera vid allvarliga driftstörningar inom den finansiella sektorns digitala infrastruktur.
Finansmarknadsminister Niklas Wykman kommenterade förslaget och betonade vikten av samarbete och tydlig rollfördelning vid kritiska situationer inom det finansiella systemet.
– En allvarlig driftstörning i den finansiella sektorn kan leda till stora konsekvenser för det finansiella systemet. I ett skarpt läge är det viktigt med handlingskraft och samarbete. Den rollfördelning vi har i dag är inte tillräckligt tydlig kring vem som gör vad i en kritisk situation, sa finansmarknadsminister Niklas Wykman.
Det ökade behovet av en tydlig ansvarsfördelning för operativ krishantering har även lyfts fram i flera rapporter och utredningar, senast av internationella valutafonden (IMF). För att möta dessa behov och för att följa EU:s förordning om digital operativ motståndskraft för finanssektorn, föreslås lagändringarna träda i kraft den 1 januari 2025.