Förra året registrerades över 1,1 miljoner asylsökande i Europa, vilket är den högsta siffran sedan 2015-2016. Trots denna ökning fortsätter andelen asylsökande i Sverige att minska, enligt den senaste rapporten från Migrationsverket. Myndigheten skriver även ner prognosen för kommande år och betonar att även om antalet nya asylansökningar minskar, ökar behovet av att hantera förlängningsansökningar inom olika ärendeslag.
Maria Mindhammar, generaldirektör för Migrationsverket, framhäver att trots den minskande trenden i antalet asylsökande, måste myndigheten fortfarande hantera en hög total ärendemängd, inklusive förlängningsansökningar. Den senaste prognosen sätter antalet asylsökande i Sverige till cirka 12 000 per år mellan 2024 och 2026, vilket är en justering neråt från det tidigare antagandet om 13 000.
Migrations- och asylpakten som överenskoms i december förra året inom EU förväntas på sikt påverka migrationsmönstren. Annika Gottberg, planeringsdirektör på Migrationsverket, betonar dock att det är för tidigt att bedöma i vilken utsträckning pakten kommer att påverka antalet asylsökande i både EU och Sverige.
När det gäller skyddssökande från Ukraina, förväntar sig Migrationsverket färre ansökningar under 2024 än tidigare antagit. Trots att EU har förlängt det tillfälliga skyddet enligt massflyktsdirektivet till och med den 4 mars 2025, förväntas cirka 8 000 nya skyddssökande från Ukraina i Sverige i år, vilket är 2 000 färre än tidigare prognos.
Prognosen inkluderar även en nedgång i antalet ansökningar om arbetstillstånd i Sverige. Antalet förstagångsansökningar förväntas minska från cirka 65 000 år 2022 till cirka 45 000 i år, på grund av både konjunkturläget och det höjda försörjningskravet sedan den 1 november 2023.
Migrationsverket understryker vikten av stabila förutsättningar för att hantera konsekvenserna av kriget i Ukraina och genomföra de migrationspolitiska reformer som planeras både nationellt och inom EU. De betonar behovet av långsiktigt stöd och förutser att en minskning av förvaltningsanslaget enligt budgetpropositionen för 2024 kan få stora konsekvenser för verksamheten från 2025 och framåt.