Regeringens nya förslag om visitationszoner möter motstånd från oppositionen. Det finns en tydlig kritik mot lagförslaget, och möjligheten att fördröja dess implementering är aktuell. Socialdemokraterna (S) har ännu inte bestämt sin ställningstagande i frågan.
Ardalan Shekarabi, S:s rättspolitiska talesperson, betonar att lagstiftningen berör grundläggande rättigheter enligt grundlagen. Han understryker att beslutet ännu inte är fattat från partiets sida.
– Vi har inte tagit ställning till det. Det enda vi kan konstatera är att det här är en rättighetsgrundade lagstiftning som berör vår grundlag, säger Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för S.
Regeringen har nu skickat lagförslaget om visitationszoner till lagrådet för granskning. Enligt den planerade tidsramen ska propositionen läggas fram för riksdagens behandling den 20 februari, men oppositionen har möjlighet att temporärt stoppa lagförslaget.
Enligt procedur kan tio riksdagsledamöter yrka på att ett lagförslag som påverkar individuella fri- och rättigheter ska vila i tolv månader innan det träder i kraft. För att detta yrkande ska avslås krävs att 5/6 av riksdagen motsätter sig vila. Om så inte sker går förslaget om vila till konstitutionsutskottet för vidare bedömning.
Shekarabi poängterar att regeringens förslag om visitationszoner framstår som ”symbolpolitik” och ifrågasätter dess effektivitet med hänvisning till remissvaren. Istället för zoner förespråkar S förebyggande visitationer för polisen i gängmiljöer över hela landet.
Frågan om S kommer att yrka på vila förblir osäker. Partiet kommer att fatta beslut under den fortsatta beredningen av lagförslaget. Shekarabi förklarar att S:s förslag innebär en mer omfattande regeländring som syftar till att ge polisen tydligare och förbättrade möjligheter till visitationer, kombinerat med en noggrann dokumentation. Ardalan anser att regeringens förslag om visitationszoner är ”symbolpolitik”.
– Läser man remissvaren är det uppenbart att det här inte kommer att göra nån stor skillnad, säger Shekarabi.