Eskalerande organiserad brottslighet, föreslagen ny lagstiftning, förbättrad beredskap och en ökning av handelsflödena kräver ytterligare resurser för att möta samhällets utmaningar, enligt det budgetunderlag som Tullverket lämnar till regeringen idag.
– Tullverket står i frontlinjen i kampen mot den organiserade brottsligheten. Narkotika ligger till grund för gängkonflikter, skjutningar och sprängningar. Förra året fördubblades våra narkotikabeslag till 11 ton. Det påverkar de kriminellas ekonomi, men vi behöver göra ännu mer och det är kostsamt, säger vikarierande generaltulldirektör Johan Norrman.
För att möta behoven lämnar Tullverket in budgetunderlaget för 2025-2027 till regeringen idag. Enligt tidigare beräkningar skulle Tullverket få cirka 2,9 miljarder kronor årligen framöver, men detta bedöms inte vara tillräckligt. Utan ytterligare anslag blir det svårt att behålla nuvarande ambitionsnivå och omöjligt att förstärka kontrollerna ytterligare.
Behoven av ökade anslag fördelas enligt följande de kommande tre åren:
– 2025: 471 miljoner kronor
– 2026: 686 miljoner kronor
– 2027: 869 miljoner kronor
– Vi behöver utöka antalet anställda och investera i ny teknisk utrustning. Våra medarbetare gör ett fantastiskt jobb idag, men det finns både engagemang och frustration över att inte räcka till. Den organiserade narkotikasmugglingen blir allt mer avancerad och omfattande. Det är den motståndare vi står inför, tillägger Johan Norrman.
Regeringen har nyligen skickat ett förslag om ny lagstiftning till lagrådet för granskning. Den nuvarande lagstiftningen som reglerar Tullverkets uppdrag är splittrad och föråldrad. Det nya lagförslaget innebär en sammanhållen lagstiftning och utökade befogenheter för Tullverket på flera områden. Den nya lagen förväntas träda i kraft i september detta år.
– Vi har själva efterfrågat den nya lagstiftningen och det är glädjande att regeringen i stort sett uppfyller våra önskemål. Den nya lagstiftningen kommer att ge oss möjlighet att utföra vårt arbete ännu bättre. Men med nya lagar följer behovet av ökade resurser för att kunna implementera dem effektivt, säger Johan Norrman.
I januari beslutade Tullverkets ledning att även den uniformerade kontrollpersonalen kan vara beväpnad med tjänstepistol. Beslutet fattades som en konsekvens av att Tullverket gör allt fler narkotikabeslag och möter allt grövre kriminella vid gränsen. Det internationella säkerhetsläget kräver också en förstärkning av säkerhetsarbetet samt fullständig digitalisering av tullhanteringen inom EU. Beväpning, säkerhetsarbete och digitalisering medför ökade kostnader och behov av ökade anslag.
– Tullverket fokuserar på att krossa de kriminella gängens ekonomi och detta arbete vill vi förstärka ytterligare. Samtidigt ska vi underlätta handelsflödet och se till att import och export fungerar effektivt. Tullverket är en relativt liten myndighet med ett omfattande uppdrag, avslutar Johan Norrman.