×

Nyheter

Den senaste årsrapporten från Bris, Barnens rätt i samhället, belyser en dystrare verklighet för många unga i Sverige, med en avsaknad av framtidshopp och en ökande trend av självskador. Generalsekreteraren för Bris kommenterar att många unga ser självskador som något normaliserat och vanligt förekommande.

Under 2023 ökade antalet samtal till Bris markant, med över 51 000 stödjande samtal, en ökning med 13 procent jämfört med året innan. Psykisk ohälsa är ett återkommande tema, något som förstärkts sedan pandemins utbrott. Särskilt markant är ökningen av självskador, som har blivit ett sätt för många unga att hantera ångest och känslor av hopplöshet.

En oroande trend är avsaknaden av framtidstro bland unga. Skolan framträder som en tydlig bidragande faktor till denna känsla av pessimism kring framtiden. Detta är en genomgående tema i samtal med unga och bidrar till den ökade självdestruktiviteten.

Enligt rapporten handlade omkring hälften av samtalen, drygt 24 000, till Bris förra året om psykisk ohälsa. Av dem berörde 7 720 självdestruktivitet. Det är en ökning på 42 procent jämfört med 2022. Enligt Jägerskog finns ingen tydlig eller enkel förklaring till ökningen.

– Det är svårt att säga ”det beror på exakt det här”. Skolan är det allra tydligaste, som bidrar till en dyster framtidssyn. Det är något som går som en röd tråd i alla samtal från unga, avsaknaden av framtidstro.

Likt tidigare är det fler tjejer än killar som söker stöd hos Bris, framförallt när det kommer till de som söker stöd kring självskadebeteende – ett område där de flesta som hör av sig till Bris är runt 14 år. Några exakta siffror för hur många unga som mår dåligt finns inte.

– Det har gjorts otaliga studier som visar att vi har en väldigt utbredd psykisk ohälsa bland unga. Och det är långt ifrån alla som söker stöd, så det är svårt att säga hur stort mörkertalet är, säger Jägerskog.

Rapporten visar också att det främst är tjejer som söker stöd hos Bris, särskilt när det gäller självskadebeteende. Majoriteten av dem som söker hjälp för självskador är runt 14 år. Trots den ökade efterfrågan på stöd är det svårt att fastställa exakta siffror för hur många unga som lider av psykisk ohälsa, då många inte söker hjälp. Det råder en utbredd psykisk ohälsa bland unga, vilket indikerar ett betydande mörkertal.