EU har beviljat 7,5 miljarder euro till Abdel Fattah al-Sisis autokratiska regim i Kairo och hoppas att det ska minska strömmen av migranter över Medelhavet.
Egypten är en del av rutten från Västafrika till Libyen och vidare till Europa, men är också ett land som självt producerar många migranter. EU-medlen kallas för ett biståndspaket och ”strategiskt partnerskap”, och är ett hopkok av olika åtgärder. Innehållet består av politisk dialog, ekonomi och handel, framtida elkablar med grön el, studentutbyte, säkerhetspolitik och ”mobilitet och migration”.
– Vi kommer att investera minst 200 miljoner euro från dagens paket för att göra vårt samarbete [om mobilitet och migration] ännu mer effektivt. Vi kommer att fortsätta våra ansträngningar för att underlätta laglig invandring […]. Samtidigt fortsätter vi att räkna med Egyptens fulla stöd för att kontrollera illegal migration, från gränsförvaltning till att bekämpa smuggling, samt återvändande, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
”Partnerskapet” har fått ökad betydelse för EU på grund av kriget i Gaza, där medlemsländerna är oroade över en potentiell tillströmning av palestinska flyktingar.
Tidigare har Bryssel undertecknat liknande avtal med Tunisien och Mauretanien.
Förhandlingarna med EU började när Egypten närmade sig konkurs. Gaza-krisen och Houthi-attackerna i Röda havet har minskat valutaintäkterna, inflationen är nu nära 40 procent och utlandsskulden är enorm. Internationella valutafonden (IMF) har satt landet i ytterligare skuld genom att öka lånen till 8 miljarder dollar.
Den riktigt stora pengapåsen kommer från Förenade Arabemiraten. Därifrån får Egypten nu upp till 35 miljarder dollar, skriver Tagesanzeiger. Detta köper rättigheterna att utveckla turistanläggningar i ett större område vid Medelhavet.
Pengarna kommer sannolikt att komplicera EU:s ambitioner att få in al-Sisi på en mer försiktig linje gällande budgeten.
Det gemensamma uttalandet från EU och Egypten efter undertecknandet av avtalet innehöll naturligtvis de vanliga välgörande orden om demokrati, grundläggande friheter, mänskliga rättigheter och jämställdhet.
Europa har en tradition av att finansiera auktoritära regeringar som befolkningen flyr ifrån. Det bästa exemplet är Niger, som fick hundratals miljoner euro för att stänga vägen genom öknen. Pengarna gynnade en liten elit, och därför hyllade många den kupp som ägde rum 2023. Gränsen är nu öppen igen. Miljontals euro kastades ut genom fönstret.
Bland kritikerna märks Amnesty International. Enligt Le Monde anser de att EU inte bör ingå partnerskap som gör dem delaktiga i Egyptens många kränkningar av mänskliga rättigheter.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.