Justitieminister Gunnar Strömmer och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin gjorde förra veckan ett betydelsefullt besök hos Stockholmspolisen med en tydlig inriktning på att adressera den eskalerande problematiken kring sprängningar och olaglig användning av explosiva varor i Sverige. Under besöket stod utredningar av sprängdåd och den övergripande situationen i Sverige gällande sprängmedelsläckage för civilt bruk i fokus. Statsråden mötte även representanter från Nationellt bombdatacenter (NBDC) samt den forensiska sektionen i Stockholm för att fördjupa diskussionerna kring dessa angelägna frågor.
Under de senaste åren har antalet illegala sprängningar i Sverige skjutit i höjden. Enligt preliminär statistik anmäldes 159 fullbordade brott relaterade till allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning under 2023, jämfört med 89 anmälningar under 2022.
Under besöket hos Stockholmspolisen fick statsråden en närmare presentation av arbetet mot olagliga sprängningar och den ökande våldssituationen, både på lokal nivå i Stockholm och nationellt. Diskussionen omfattade även den komplexa processen kring brottsutredningar relaterade till sprängdåd, spårning av sprängämnen samt kopplingar mellan företag och kriminella nätverk.
Regeringen har nyligen antagit Sveriges första nationella strategi mot organiserad brottslighet, där en av huvudmålen är att minska tillgången till explosiva varor. Detta ska åstadkommas genom att intensifiera insatserna för att förhindra smugglingsverksamhet av explosiva varor samt genom att ge myndigheterna effektivare verktyg och befogenheter för att förebygga, upptäcka, utreda och lagföra brott kopplade till sådana varor.
Justitieminister Gunnar Strömmer kommenterade situationen: ”Antalet sprängningar i Sverige slog ett mörkt rekord förra året. Personer inom kriminella kretsar använder allt oftare sprängmedel på offentliga platser och i bostadsområden, med förödande konsekvenser, inklusive dödsfall. Situationen är mycket allvarlig, och den organiserade brottsligheten måste bekämpas med hela samhällets kraft.”
Regeringen har redan vidtagit flera åtgärder för att minska de olagliga sprängningarna, inklusive skärpta lagar och dubblat minimistraff för allvarligare former av otillåten hantering av explosiva varor. Dessutom har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fått i uppdrag att utveckla ett nationellt tillståndsregister för explosiva varor för att kartlägga sprängmedel i landet och förhindra att de hamnar i fel händer.
Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin betonade regeringens åtagande: ”De kriminellas tillgång till explosiva varor måste strypas, och regeringen vidtar åtgärder för att täppa till de sårbarheter i samhället som kriminella utnyttjar för att komma över sprängmedel.”
Under hösten förra året organiserade Justitiedepartementet och Försvarsdepartementet ett rundabordssamtal där berörda myndigheter och aktörer bjöds in för att diskutera åtgärder mot den illegala användningen av explosiva varor. Som ett resultat av detta samtal gavs det nationella forumet för sprängämnessäkerhet ett regeringsuppdrag att intensifiera och utveckla arbetet för att stoppa olagliga sprängningar. En slutrapport för detta uppdrag förväntas lämnas till Regeringskansliet senast den 1 oktober 2024.