Najah al-Shammari, Iraks tidigare försvarsminister, som sedan 2019 varit föremål för utredningar angående grova bidragsbrott i Sverige, greps på måndagen vid Arlanda flygplats, men släpptes kort därefter.
Al-Shammari togs om hand av gränspolisen när han anlände till Sverige, men enligt åklagaren Jens Nilsson fanns det inte tillräckliga skäl för att hålla honom frihetsberövad.
”Jag tyckte inte att det fanns skäl att ha honom frihetsberövad. Vi kom överens om att han skulle komma in på förhör i dag (tisdag) i stället, vilket han har gjort,” säger Nilsson till TT.
Al-Shammari har varit efterlyst och anhållen i sin utevaro under nästan ett och ett halvt år, enligt Nilsson.
Utredningen från 2019 visar att al-Shammari var bosatt i Irak och fick full lön från irakiska staten samtidigt som han mottog bidrag från Sverige som sjukskriven.
”Det handlar om både försörjningsstöd och bostadsbidrag. Det är både kommunen och Försäkringskassan som har skickat in anmälan,” tillägger Nilsson.
Al-Shammari anlände till Sverige 2009 och fick permanent uppehållstillstånd 2011. Han erhöll svenskt medborgarskap 2015.
Trots tidigare utredningar för krigsbrott, som senare lades ned av svenska myndigheter, fortsätter nu utredningen angående de påstådda bidragsbrotten.