I en nyligen avslöjad rapport från SVT:s ”Uppdrag granskning” framkommer det att flera svenska moskéer uppmanat en arabisktalande kvinna att ljuga inför socialtjänsten. Kvinnan, som påstod sig ha blivit kallad till ett möte med socialtjänsten efter att ha misshandlat sin son, ringde elva av 19 moskéer för rådgivning. Trots att historien var påhittad, fick hon från majoriteten av dessa moskéer rådet att inte erkänna.
Bakgrunden till denna kontrovers är den så kallade LVU-kampanjen, som startade under 2021 och fick stor uppmärksamhet i sociala medier. Kampanjen riktade kritik mot hur den svenska socialtjänsten behandlar barn enligt lagen om vård av unga (LVU), och spridde desinformation om att svenska myndigheter skulle kidnappa muslimska barn.
Under LVU-kampanjen framhöll Sveriges imamråd att imamer kunde bidra med kunskap för att minska spänningar och förmedla socialtjänstens roll. Samtidigt tog rådet avstånd från LVU-kampanjen och dess desinformation.
I ”Uppdrag granskning”s undersökning framkom det att av de elva moskéer som uppmanade kvinnan att inte säga sanningen inför socialtjänsten, var fem stycken som faktiskt uppmanade henne att göra det motsatta. Detta visar på en viss splittring inom det muslimska samfundet gällande hur man ska förhålla sig till socialtjänsten och lagstiftningen kring barns vård.
När SVT kontaktade moskéerna som gav rådet att ljuga, tog flera av dem avstånd från dessa påståenden i skriftliga kommentarer. De förnekade att någon från deras styrelse hade uppmanat besökare att undanhålla sanningen från socialtjänsten.
De kontroversiella råden som gavs av vissa moskéer har väckt en diskussion om relationen mellan det muslimska samfundet och den svenska socialtjänsten. Samtidigt betonar flera moskéer vikten av att vara ärlig och samarbeta med myndigheterna för barns bästa.