Antalet unga som är redo att genomgå lumpen minskar, och Pliktverket överväger att införa intygskrav för att säkerställa att de som kallas verkligen är lämpliga för militärtjänst. Generaldirektör Christina Malm är bekymrad över den höga andelen ungdomar som inte kan mönstras på grund av olika sjukdomar och diagnoser.
Av de nästan 107 000 unga som svarade på mönstringsunderlaget i år var det endast 36 procent som bedömdes vara lämpliga för mönstring. Över 68 000 ungdomar diskvalificerades, främst på grund av psykisk ohälsa såsom depressioner och ångest. Denna utveckling oroar Pliktverket, särskilt med tanke på behovet av att fylla platserna i försvaret.
Malm betonar att det inte verkar som att många ljuger i sina svar, och en analys av underlag från Socialstyrelsen tyder på att ungdomarna i stort sett är ärliga. Trots detta överväger Pliktverket att införa kontroller i form av intyg för att säkerställa att uppgifterna är korrekta. Om antalet som ska mönstras ökar, som regeringen planerar med full aktivering av civilplikten, kan behovet av kontroller bli ännu mer påtagligt.
Malm påminner om att det slutliga målet med mönstringen är att säkerställa att de som kallas klarar av krigets påfrestningar, där tillgången till mediciner och särskild kost inte kan garanteras. Med tanke på dessa krav är det av yttersta vikt att de som genomgår mönstringen är fysiskt och psykiskt lämpliga för militärtjänst.