×

Nyheter

Rågsved, tidigare känt som ”Drogsved” på grund av dess utbredda drogproblem och gängaktiviteter, har genomgått en betydande förändring sedan införandet av vistelseförbud. En gång plågat av hotfulla individer som öppet sålde droger på torget, har stadsdelen upplevt en markant minskning av brottslighet och oro sedan Tidöpartiernas vistelseförbud trädde i kraft.

Enligt rapporter från polisen har fem personer, identifierade som medlemmar i en kriminell gruppering bestående av ett 20-tal individer, utvisats från området kring Rågsveds tunnelbanestation, Rågsved centrum och närliggande skolor. Detta har resulterat i en betydande förbättring av säkerheten och lugnet i området, enligt polisen.

Vistelseförbudet, som trädde i kraft den 1 februari, gör det möjligt för myndigheterna att förbjuda enskilda personer från att vistas inom specifika geografiska områden under upp till sex månader. Syftet är att öka tryggheten på offentliga platser och att förhindra brottslig verksamhet. Personen som bryter mot förbudet kan mötas av böter eller upp till ett års fängelse.

Invånare i Rågsved vittnar om den positiva effekten av förbudet. En lokal handlare kommenterade: ”De gjorde precis som de ville. Sålde framför barn. De ägde oss och vi förlorade kunder. Nu kommer kunderna tillbaka och alla i området pratar om den nya lagen. Det är 100 procent lugnare.”

En butiksinnehavare som Document pratat med berättar att torget och centrum nu är tryggare och att boende fått tillbaks delar av Rågsved.

– Visst är det enklare och tryggare att röra sig nu. Vi har fått får frihet tillbaks och jag hoppas att polisen fortsätter slå ner hårt mot gängen.

Även om många välkomnar förbudet och dess omedelbara fördelar, finns det också de som ifrågasätter dess långsiktiga effektivitet. Trots detta markerar förbudet en viktig förändring i kampen mot brottslighet och ökad trygghet för invånarna i Rågsved.

DET HÄR ÄR VISTELSEFÖRBUD

■ Vistelseförbud innebär att en person förbjuds att vistas inom ett visst geografiskt avgränsat område i upp till sex månader. Det kan röra sig om exempelvis ett torg eller en skolgård.

■ Syftet med lagen är att öka tryggheten på allmänna platser, och förhindra brottslig verksamhet.

■ Personer över 15 år, som ”kan befaras främja ett kriminellt nätverks brottsliga verksamhet”, kan få vistelseförbud.

■ Den som bryter mot förbudet kan dömas till böter eller fängelse i upp till ett år.

■ Det är en åklagare som fattar beslut om vistelseförbud, efter anmälan från polisen. Beslutet kan överklagas till domstol.

■ Lagen infördes den 1 februari i år.

Källor: Polisen, regeringen  

Lämna ett svar