×

Nyheter

När Tullverkets kontrollgrupp öppnade en misstänkt försändelse från Tyskland fann de inte bara ett fåtal, utan hela 80 olagliga elchockvapen. Vad som dock förvånade var åldersgruppen hos de som beställt vapnen. Genomsnittsåldern hos de identifierade mottagarna var hela 69 år.

Flera av mottagarna angav att känslan av osäkerhet och otrygghet var anledningen till varför de tagit till detta steg och gjort beställningen.

Stefan Granath, biträdande kontrollchef på Tullverket, kommenterade.

– Det är problematiskt att vi har människor som anser sig så utsatta att de själva måste beväpna sig. Ett elchockvapen är ingen leksak. Det är dessutom olagligt att utan tillstånd importera och inneha ett sådant vapen i Sverige, säger Stefan Granath, biträdande kontrollchef på Tullverket.

Antalet beslag av elchockvapen har varierat under de senaste åren. Hittills detta år har totalt 133 elchockvapen stoppats, jämfört med endast 29 förra året. Enligt Tullverket kan ökningen delvis bero på annonskampanjer från företag och webbutiker som marknadsför dessa vapen.

Den aktuella försändelsen från Tyskland, som innehöll totalt 87 vapen, beslagtogs på postterminalen i Malmö i mars.

Att inneha eller importera ett elchockvapen kräver tillstånd. Utan tillstånd gör man sig skyldig till vapensmuggling och kan dömas till böter eller fängelse.

Tullverkets beslag av elchockvapnen har varierat de senaste åren. 2021 beslagtogs 220 elchockvapen, 2022 hittades 56 stycken och förra året var det endast 29. Hittills i år har 133 stycken elchockvapen stoppats och försändelsen som upptäcktes på postterminalen i Malmö i mars står för en majoritet av dessa vapen.

– Det är svårt att slå fast vad den här ökningen beror på men flera av de som beställt elchockvapnen säger att de sett reklam för dessa vapen i sociala medier. Så mycket tyder på att företagen och webbutikerna som säljer dessa vapen har inlett en annonskampanj, säger Stefan Granath.

Ingen av mottagarna medger att de visste att det är olagligt att importera och äga ett elchockvapen i Sverige. Istället säger de att det inte stod något om detta på sajten där de beställde vapnet.

Några menar också att eftersom köpet gjordes via en svensk betaltjänst så kändes allting lagligt. Men reglerna för detta är tydliga. Innehav och införsel av ett elchockvapen, eller så kallad ”stun gun” som det handlar specifikt om i det här fallet, kräver tillstånd. Vid införsel utan tillstånd gör du dig skyldig till vapensmuggling. Vid vapensmuggling av normalgraden är påföljden fängelsestraff i lägst 14 dagar och högst tre år. Vid ringa vapensmuggling finns dock böter på straffskalan. Fängelsestraff döms sällan ut när det finns böter på straffskalan. Vid grov vapensmuggling rör det sig om fängelsestraff i lägst två år och höst fem år.

Lämna ett svar