Politikerna i det brittiska parlamentet ska på tisdag debattera ett lagförslag som ska göra det svårare för unga britter att börja röka. Men även om förslaget sannolikt kommer att antas, möter det motstånd.
Lagen kommer att förbjuda försäljning av tobaksvaror till alla födda efter 1 januari 2009 – och höja åldersgränsen för att köpa sådana produkter med ett år, varje år, tills ingen i befolkningen får köpa dem, skrev NTB-AFP den 16 april.
– Det här har potential att fasa ut rökning bland unga nästan helt redan 2040, sa den brittiska regeringen när de presenterade förslaget.
Eftersom Labour stöder förslaget kommer det troligen att antas. Sunak möter dock motstånd i sitt eget parti, där bland andra Simon Clarke har uttalat att han är både skeptisk och direkt emot förslaget, och förre premiärministern Boris Johnson har sagt att det är fel av Winston Churchills parti att förbjuda cigarrer.
Journalisten och författaren Lionel Shriver är också kritisk, och tror att Sunaks rökförbud kommer att göra nästa generation till permanenta spädbarn.
”Att avsäga sig ansvar är också att avsäga sig makt. När vi överlåter till staten att lösa våra problem känns frånvaron av personligt ansvar bekvämt till en början, men så småningom leder det till bestörtning, tvång och hjälplöshet – vilket är allt annat än behagligt”, skriver hon i Spiked.
Frihet är krävande, och dagens människor gillar inte att ställa krav på sig själva. Det är därför vi låter oss beskattas till döds, vi låter staten bestämma det mesta, och kräver att staten ska lösa alla våra problem.
Det ska också bli intressant att se personer långt över 80 år som år 2091 kommer att behöva uppvisa legitimation för att kunna köpa ett paket cigaretter. Vad händer med principen om likhet inför lagen?
Vill vi anta lagar som gäller en vuxen åldersgrupp och inte en annan? Det skulle vara mer demokratiskt konsekvent att förbjuda rökning för alla och göra försäljning av tobaksvaror till alla olaglig.
Dessutom är det redan så att antalet unga som börjar röka har minskat kraftigt, både i Storbritannien och här i Norge. Antalet dagligrökare i Norge har minskat från en av tre år 2001 till sju procent år 2022.
Trots det införs allt strängare åtgärder mot rökning. När den tidigare hälsoministern presenterade folkhälsorapporten i mars 2023 sa hon följande:
– Vår vision är att skapa en helt tobaksfri generation, säger Kjerkol, som preciserar att regeringen ska stärka den restriktiva tobakspolitiken i Norge.
Den norska regeringen har också övervägt att förbjuda försäljning av tobak till alla födda efter 2010. (Krav på liknande lagstiftning har även framförts i Sverige; reds. anm.)
Resultatet blir givetvis en illegal marknad för cigaretter, och om ett sådant rökförbud införs för särskilda åldersgrupper riskerar man faktiskt att rökning blir mer populärt bland unga, som är oppositionella till sin natur. Det förbjudna är i sig förföriskt för många unga.
Sådana lagar öppnar upp för andra möjligheter. Tänk om myndigheterna förbjuder personer födda efter 2010 att köra fossilbränsledrivna bilar, av oro för klimatet? Ska man förbjuda godis för samma grupp, för att förebygga fetma?
Kanske kan vi tvinga dem att springa två gånger runt en fotbollsplan innan de får beställa en vegetarisk lunch? De kan åtminstone inte spela eller köpa alkohol.
Nåväl, Norge har förbjudit oss dödliga att spela onlinepoker, det är omöjligt att överföra pengar till pokerkonton. Men att slösa pengarna på enarmade banditer och alla andra usla erbjudanden som Norsk Tipping erbjuder, det är lagligt. Det är okej att förlora alla dina pengar, så länge staten håvar in.
Ungdomar kanske ska nekas att köra bil överhuvudtaget? De kan trots allt tvingas att bara förflytta sig med hjälp av kollektivtrafiken i de nya 15-minutersstäderna som klimatfanatiker drömmer om.
Frågan om hur mycket rökare kostar sjukvården missförstås ofta som en beräkning av hur mycket intäkter staten får från tobaksskatter i förhållande till hur mycket rökare direkt kostar tjänsten på grund av ohälsa.
Men rökare sparar staten mycket pengar. Inte bara på grund av de tobaksskatter de betalar utan för att de i genomsnitt dör tidigt, och för att pensionsutbetalningarna minskar, och en stor del av sjukvårdskostnaderna uppstår i hög ålder.
Jag röker inte själv, och stöder röklagen från 2004 som förbjöd rökning inomhus på restauranger etcetera, eftersom sådan rökning skadar icke-rökare. Som förälder är du också mån om att dina barn aldrig ska börja röka, av hälsoskäl.
Men antingen måste man förbjuda cigaretter för alla, och inte bara för ”minderåriga” även efter att de fyllt 50, medan en 51-årig kompis får röka hur mycket som helst.
Myndigheterna, både i Storbritannien och här hemma, verkar hata frihet. Här är det lätt att instämma i Shrivers slutsats:
”I ett fritt land fattar vi våra egna beslut, inklusive våra egna misstag.”
Problemet är att myndigheterna i västländer inte ser medborgarnas frihet som något de själva drar nytta av.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.