Att Hamas och Fatah träffas i Peking för att undersöka möjligheterna till försoning, säger något om den nya maktbalansen i världen. Kina har tidigare upprättat diplomatiska förbindelser mellan Saudiarabien och Iran. Nu är det palestiniernas tur.
Fatahs delegation leds av Azzam al-Ahmed och var på väg till Kina i fredags, bekräftar en Fatah-tjänsteman.
En Hamas-källa uppger att deras delegation leds av Moussa Abu Marzouk, som också gick ombord på flyget till Peking under fredagskvällen. (NTB)
Valet av plats säger något om att USA:s inflytande och makt är på tillbakagång.
Flera försök till försoning har gjorts efter att Hamas sparkade ut Fatah från Gaza 2007. NTB har en något kreativ historieskrivning:
Hamas vann valet i januari 2006, det sista som hölls i de palestinska områdena.
Men USA, EU och Israel ser gruppen som en terroristorganisation och vägrade erkänna den regering de bildade.
Det låter som att detta är en subjektiv åsikt. Om ett parti har en beväpnad gren som lovar att utplåna grannstaten och just har genomfört en massiv terrorattack, är det mer korrekt att säga att Hamas är en terroristorganisation, och är stolt över det.
NTB har antagit en ursäktande linje gällande Hamas, det vill säga byrån förskönar hur blodig Hamas historia är och har varit:
I februari 2007 bjöd Hamas därför in Fatah att gå med i en enhetsregering, som Norge var ensamt i väst om att erkänna.
Frustration över att mötas av kalla handen, och över att USA beväpnade de Fatah-dominerade säkerhetsstyrkorna, resulterade några månader senare i väpnad konflikt mellan de två grupperna i Gazaremsan.
Konflikten slutade med att Fatah-styrkorna jagades ut från Gaza, där Hamas och dess väpnade milis sedan dess haft makten. (NTB)
Det var därför ”någon annans fel” att Hamas och Fatah hamnade i konflikt. NTB misslyckas med att nämna det som ingen glömmer: Hamas kastade Fatah-folk från hustaken. Nog för att Fatah är korrupt, men de begår inte den typen av handlingar.
Hamas har förfört palestinierna med våld, bestialiskt våld. Det är så de kommer att bli ihågkomna.
Kinas roll är komplex. Kina har många agendor. Att det får parterna att mötas i Peking är i sig sensationellt och säger något om Kinas växande makt:
Kina kräver nu försoning mellan Fatah och Hamas, och en kinesisk diplomat förde förra månaden samtal med Hamas politiska ledare Ismail Haniyeh i Qatar.
– Vi stöder förstärkningen av den palestinska myndigheten, och vi stödjer alla palestinska fraktioners ansträngningar för att uppnå försoning och ökad solidaritet genom dialog och samråd, sa en talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, Wang Wenbin, under en presskonferens på fredagen. (NTB)
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.