För nästan exakt en månad sedan gick Frankrikes president Emmanuel Macron till attack mot Ryssland och varnade för att det kan bli nödvändigt att sätta in västsoldater i Ukrainakriget.
Uttalandet togs snabbt tillbaka av Tysklands premiärminister Olaf Scholz och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, men målade ändå upp en bild av en Macron som visade en vilja att konfrontera Putin.
Nu visar det sig att Frankrike trots allt köper mer rysk gas, och enligt en ny analys har Frankrike betalat mer än 600 miljoner euro för flytande naturgas (LNG) från Ryssland hittills i år. Siffran baseras på uppgifter som analyserats av tankesmedjan Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) på uppdrag av Politico.
Detta skapar missnöje i Europa, enligt nyhetsmagasinet som specialiserar sig på EU-frågor.
– Put your money where your mouth is. Så mumlas det i Europa efter att nya siffror visar att Frankrike i tysthet köper mer gas från Ryssland, samtidigt som president Emmanuel Macron högljutt positionerar sig som en av Ukrainas starkaste försvarare.
”Det kan inte vara så att Frankrike å ena sidan säger att vi måste vara tuffa mot Ryssland, och å andra sidan betalar dem stora summor pengar”, säger en diplomat från ett EU-land, som liksom andra har fått lov att vara anonym för att kunna tala öppet.
Även om västvärldens energisanktioner har minskat Rysslands olje- och gasintäkter var det aldrig trovärdigt att sanktionerna skulle bromsa den ryska ekonomin. Dessutom stod det ganska tidigt klart att energivaror fortfarande tog sig från Ryssland till Väst via tredje land. Algeriet och Egypten har till exempel sålt raffinerade oljeprodukter från Ryssland till Europa.
Men i det här fallet handlar det om direkta, långsiktiga avtal mellan Ryssland och Frankrike som de franska myndigheterna hävdar är svåra att bryta.
Kritiker menar dock att Paris kunde ha gjort mer för att minska gasinköpen i Europa, och att passiviteten delvis beror på motstånd från det franska energibolaget TotalEnergies.
Att köpa rysk LNG visar sig vara svårt att undvika.
Försöken att utesluta flytande naturgas (LNG) har misslyckats. Trots att LNG endast stod för fem procent av EU:s gasförbrukning förra året betalade EU-länderna mer än 8 miljarder euro till Moskva för export av LNG, enligt en ny CREA-rapport som publicerades på torsdagen.
Frankrike är inte det enda EU-landet som fortfarande köper LNG från Ryssland, men Frankrike köper mest av alla – och ökar sina inköp mer än någon annan, även om en del av gasen går till andra länder, till exempel Italien.
För Paris komplicerar det saken att det franska energibolaget TotalEnergies har en andel i ett LNG-projekt i Sibirien.
Företagets VD Patrick Pouyanné har offentligt kallat ett EU-förbud mot rysk LNG för ”orimligt” fram till 2025 eller 2026, då nya LNG-projekt kommer att tas i drift runt om i världen, inklusive i USA.
EU kommer snart att implementera sanktionspaket nummer 14 mot Ryssland, men det är osannolikt att LNG kommer att ingå i paketet, enligt Politico.