Eurovision Song Contest 2024 hålls i Malmö i maj. Israel kommer också att delta.
Några israeliska reportrar har besökt Sverige för att undersöka den hårt islamiserade staden, där infödda svenskar redan är en minoritet. I Malmö möttes de av aggressivitet och grova hot. Det rapporterar tidningen Expressen.
Ett kort videoklipp från Malmö visar en arabisk man hotfullt närma sig en israelisk tv-reporter. ”Varför spottar du på oss?” frågar reportern i klippet som blivit viralt i sociala medier. ”För att du är skit”, svarar mannen och lägger till ett svordomsord på arabiska.
Israelisk journalist på besök i Malmö publicerar video där han hotas och bespottas på gatan. Hur ska det gå under Eurovision om det redan börjar så här? Har sagt det förr: Malmö kan desvärre inte ordna några stora internationella evenemang. pic.twitter.com/Z2CJFIiFv0
— Daniel Schatz (@drdanielschatz) April 7, 2024
Gazakriget återspeglas på Malmös gator när ett israeliskt tv-team besöker staden för att rapportera om Eurovision Song Contest. En konfrontation mellan en man och israelerna har blivit viralt på sociala medier efter att en av reportrarna lagt upp klippet.
Scenen är en del av ett mer än 20 minuter långt reportage som Israels ledande teve-kanal Channel 12 visade i sitt huvudnyhetsprogram på tisdagskvällen. Det är den första delen av två i serien God kväll, Malmö, ett namn som syftar på hälsningsfrasen när respektive lands jury tillkännager resultatet i ESC-finalen.
Reportrarna Elad Simchayoff, kanalens Europa-korrespondent, och Ohad Hemo, reporter i de palestinska områdena, går runt i Malmö. De intervjuar människor i stadsdelar och på torg där det är en övervikt av personer med bakgrund från Mellanöstern.
De identifierade sig öppet som israeler. Expressen skriver att detta vid vissa tillfällen närmast lett till fysiska konfrontationer – och polisingripande – men oftast till svåra samtal.
”Vi vill slakta allt som är israeliskt med en kniv”, säger en av intervjupersonerna. En annan man säger, när reportrarna är från Israel, säger: ”Israel? Det finns inget sådant”.
Ohad Hemo, som har många års erfarenhet från Västbanken och Gaza, konstaterar i programmet att det han hör på Malmös gator är mer extremt än vad han hör bland palestinier på Västbanken.
”Det är hårdare ord här än på Västbanken. Där pratar många fortfarande om gränser och överenskommelser. Alla här pratar om att Israel försvinner”, säger han och fortsätter: ”Gazakriget finns överallt här. Det finns många palestinska flaggor och symboler. Vi skulle kunna vara i Gaza eller Ramallah, i Kairo eller Damaskus”.
Nästa del av serien handlar om situationen för det lilla, utsatta judiska samhället i staden. Journalisterna pratar med vakter utanför en moské, som inte vet att de är från Israel, och varnar dem för att besöka Malmö under ESC-festivalen – det blir oroligheter och ”bomber”.