×

Nyheter

Postnords välbetalda vd Annemarie Gardshol vill nu få tillåtelse att försämra postens service ytterligare för att undvika framtida brakförluster, rapporterar Dagens Nyheter.

Postnords VD, Annemarie Gardshols lön har ökat dramatiskt under flera år. Under 2022 fick hon en löneökning på 19 procent, vilket resulterade i en månadslön på över 842 000 kronor, samtidigt som brevbärarnas löner bara ökade med 2,7 procent. Detta har väckt ilska bland fackföreningarna, där Sandra Svensk från Seko Posten kommenterade att det var provocerande och orättvist.

– Det är provocerande och jag förstår att våra medlemmar tycker att det är orättvist, kommenterade Sandra Svensk, ordförande för fackförbundet Seko Posten, Gardshols löneökning år 2022 till Sekotidningen.

Även 2021 fick Gardshol en betydande löneökning på 20 procent, vilket försvarades av Svensk då Gardshol hade bytt till en mer ansvarsfull position inom koncernen. Trots detta har kritiken fortsatt, särskilt med tanke på att brevbärarnas löner och arbetsvillkor inte har förbättrats i samma takt.
– Jag tycker att en vd ska ha en relevant lön och såklart måste man titta på hur marknaden ser ut. Men det här handlar inte bara om att få en relevant lön, det handlar om ett lönelyft mitt inne i en pandemi där våra medlemmar fick stå tillbaka, sade Sandra Svensk.

Postnords service har också försämrats samtidigt som priserna har stigit. Trots höjda portokostnader och ändringar i brevutdelningen har Postnord inte lyckats uppfylla lagstadgade krav på snabb leverans av brev. Nu föreslår Gardshol att man ska sänka servicenivåerna för att bättre kunna hantera utmaningarna, med hänvisning till en parlamentarisk utredning.

Utredningen, som fäster sig vid Postnords egna siffror, visar på en ekonomisk nedgång för brevutdelningen, delvis på grund av minskade volymer och fasta kostnader. Gardshol varnar för konsekvenserna av att inte agera och föreslår att regeringen ska fatta beslut utifrån utredningens rekommendationer för att rädda den svenska postservicen.

Gardshol betonar att om ingenting görs kan Postnord tvingas lämna över sitt samhällsuppdrag, vilket skulle hota den svenska postservicens fortsatta existens.