Nyheter

Tillsammans med Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna vill Moderaterna bygga ett ”team Sweden” i Europaparlamentet. Nu sätter Åkesson stopp för det hela.

Det finns en stor oenighet mellan moderaterna och SD men moderaternas Tobias Tobé vill ha ett samarbete med SD på EU-nivå, ett team Sweden. Tanken är att gå i gemensam sak mot EU. Åkesson är dock inte lika övertygad om denna styrka på samma sätt som Tobé.

I en debattartikel i Expressen skriver Åkesson att tanken om ett ”Team Sweden” kan vara attraktiv. ”För många moderatväljare kan tanken om ”Team Sweden” vara attraktiv. Men Åkesson pekar mot det faktum att moderaterna röstar allt oftare med socialdemokraterna inom EU och han är kritisk till detta.

Ett ”Team Sweden” fungerar inte, av tre skäl:

För det första har Magdalena Andersson deklarerat att Socialdemokraterna inte skulle förhandla med Sverigedemokraterna ”ens för att rädda landet”.

För det andra krävs att Moderaterna och Socialdemokraterna – i de frågor som avgörs i parlamentet – är villiga att rösta emot sina partigrupper. Och det är de inte beredda att göra, eftersom deras parlamentariker då skulle gå miste om de fina poster och resurser som går till de som är lojala med grupplinjen.

För det tredje avgörs frågor av nationellt intresse inte bara i parlamentet utan också av EU:s regeringar i rådet.

Det är därför Sverige behöver en ny svensk nationell EU-strategi. Vi har skrivit flera debattartiklar i ämnet.