Kommentarer

Då kan vi säga adjöss till ett av de senaste 60 årens mest ihärdiga påståenden, nämligen att världen är på väg att gå under på grund av överbefolkning.

Wall Street Journal kan nu rapportera att världen har nått en demografisk milstolpe, och att den globala födelsetalen snart kommer att falla under den nivå som behövs för att hålla befolkningen konstant – om den inte redan har gjort det. Fertiliteten sjunker nästan överallt oavsett kvinnors inkomstnivå, utbildning eller deltagande på arbetsmarknaden. De fallande födelsetalen får enorma konsekvenser för levnadsvillkoren för världens befolkning, för de nationella ekonomierna och för maktbalansen mellan världens stormakter.

Sedan Paul Ehrlich publicerade sin bestseller The Population Bomb år 1968, har folk legat sömnlösa på nätterna av rädsla för den kommande kollapsen. Men det kan de sluta med, säger den framstående ekonomiska historikern Niall Ferguson (det är han, som är gift med Ayaan Hirsi Ali) i en artikel på Bloomberg den 10 mars 2024.

Det beror, skriver han, på att fertiliteten – det genomsnittliga antalet levande födda barn en kvinna föder under sin livstid – har sjunkit globalt sedan 1970-talet. I det ena landet efter det andra har det sjunkit under 2,1 per kvinna, vilket är det födelsetal som behövs för att upprätthålla befolkningen.

”Denna nedgång i fertilitet är på många sätt den mest anmärkningsvärda trenden i vår tid”, konstaterar Ferguson.

”Och det är inte bara Elon Musk som är oroad över att en befolkningskollaps är den potentiellt största risken för civilisationens framtid.”

Världens befolkning, som enligt en europeisk beräkning för närvarande är cirka 8 miljarder, kommer att nå en topp med 9,7 miljarder 2064, för att sedan sjunka hastigt.

Över hälften av den förväntade befolkningsökningen mellan 2022 och 2050 kommer att ske i bara åtta länder: Demokratiska republiken Kongo, Egypten, Etiopien, Indien, Nigeria, Pakistan, Filippinerna och Tanzania.

Tillväxten kommer därför att ske i det vi brukar kalla Tredje världen, samtidigt som vi ser ett helt annat scenario i de utvecklade länderna.

I Sydkorea beräknades den totala fertiliteten år 2023 till bara 0,72. I Europa är det inte längre någon skillnad i födelsetal mellan katolska och protestantiska länder. I Italien (1,21) är det lägre än i England (1,44). Och mer överraskande: det finns inte heller någon betydande skillnad mellan kristna och islamiska civilisationer. Den amerikanska fertiliteten är för närvarande 1,62, medan den är 1,54 i Islamiska republiken Iran. Kinas befolkning förväntas halveras till år 2100.

I flera länder försöker regeringar att på olika sätt motverka kvinnors ovilja att föda barn, men med liten framgång. Vladimir Putin har till exempel uppmanat kvinnor att öka barnafödandet för att undvika avfolkning av Ryska federationen, men födseltalet ligger fortfarande på 1,5.

Vi upplever nu en dramatisk förskjutning från de vita människornas dominans från cirka 1750 till 2000, till förmån för personer med mörkare hudfärg. Och som Ferguson konstaterar: som en skotte gift med en somalier, har han gjort sitt.

Enligt den skotske historikern kan utvecklingen leda till en politisk högersväng i den utvecklade världen, eftersom de äldre kommer att utgöra en större del av befolkningen och de tenderar att vara mer högerorienterade än unga.

Vilket är nästa scenario som kommer av sig? Den människoskapade uppvärmningen av jorden?

Läs också