Nyheter

Benjamin Netanyahus svar på Joe Bidens hot om inställda vapenleveranser var att reposta det tal han höll på Förintelsens minnesdag i måndags, där han sa att Israel kommer att göra vad som måste göras. Om det behövs kommer Israel att göra jobbet själv. Ingen tvivlade på vad han tyckte om Bidens agerande.

”I dag konfronterar vi återigen fiender som försöker förgöra oss”, sa Netanyahu i klippet som publicerades på X, tidigare Twitter, från ett evenemang i Jerusalem för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag. ”Jag säger till världens ledare – inga påtryckningar, inget beslut från något internationellt forum kommer att hindra Israel från att försvara sig.”

”Om Israel tvingas stå ensamt kommer Israel att stå ensamt”, lovade han och tillade: ”Vi kommer att besegra våra folkmordiska fiender. Aldrig mer är nu.”

Israelerna är i chock över nyheten om inställda vapenleveranser. Biden tillkännagav inget vapenembargo, men först talades det om tunga bomber, sedan kastade han in artillerigranater och då höjde många på ögonbrynen. Vad händer?

Nationella säkerhetsrådets talesman John Kirby bad pressen att ta det lugnt. Hur kan någon våga säga att Joe Biden har svikit Israel, han som åkte till Israel direkt efter den 7 oktober och lovade att stå vid Israels sida i kampen mot Hamas?

Kritiker skulle säga att det är just det som är problemet. Biden lovade, men nu bryter han sitt löfte. När han säger att amerikanska vapen dödar civila låter det som att han har gjort en ny upptäckt. Inget har förändrats. Amerikanska vapen har tagit palestinska liv så länge kriget har pågått.

I kongressen kommer en grupp republikaner att inleda riksrättsförfarandet mot Biden. De pekar på att Demokraterna gör samma sak mot Trump angående bistånd till Ukraina, med skillnaden att anklagelsen mot Trump var falsk. Riksrätten höll inte.

”Representanthuset har inget annat val än att ställa Biden inför riksrätt baserat på Trump-Ukraina-prejudikatet om att undanhålla utländskt bistånd för att hjälpa till omval”, skrev Cotton på X. ”Endast med Biden, det är sant.”

Men Biden har brutit Kongressens löfte och beslut att leverera vapen till Israel.

Obamas högra hand, David Axelrod, försvarade Biden och sa att de två fallen inte är jämförbara, men mötte motstånd från en av CNN:s kommentatorer, Scott Jennings, som replikerade.

Men CNN:s politiska kommentator Scott Jennings kontrade. ”Vi åtalade USA:s president för att ha undanhållit 400 miljoner dollar i militärt bistånd som godkänts av kongressen till Ukraina,” sade Jennings. ”Det var grunden för riksrättsfallet. Detta är av Kongressen godkänt militärt bistånd till vår allierade, och han [Biden] undanhåller det av politiska skäl.”

Det är Bidens motiv som kan slå tillbaka för honom. Han stoppar vapenleveranserna av opportunistiska skäl. Det är bara för att rädda sitt eget skinn.

Det går inte hem hos knappt någon part: inte hos israeler, inte hos judar, inte hos amerikanska muslimer, inte ens hos alla demokrater.

Nettovinsten hamnar på minus.