Nyheter

Joe Biden gjorde i går kväll klart att han kommer att hålla inne med fler vapen om Israel går in i Rafah. Detta är första gången USA öppet hotar Israel på detta sätt. Biden ställde ultimatumet i en intervju med CNN.

Den första signalen kom på tisdagen. En tjänsteman sade officiellt att de hade hållit inne en leverans av 907-kilogramsbomber och en mindre version.

USA pausade en leverans av bomber till Israel förra veckan på grund av rädsla för att Israel skulle invadera Rafah i södra Gaza, sade en tjänsteman på tisdagen, vilket markerar första gången i konflikten som president Joe Biden har pressat militärt stöd till USA: s viktigaste allierade.

I går kväll hotade Biden Israel direkt på CNN. Det skedde i en exklusiv intervju med Erin Burnett. Biden uttrycker sig inte längre sammanhängande, men hans mening var tydlig.

”Jag gjorde det klart att om de går in i Rafah – de har inte gått in i Rafah ännu – om de går in i Rafah, kommer jag inte att leverera de vapen som historiskt har använts för att hantera Rafah, för att hantera städerna – som hanterar det problemet”, sa Biden.

Biden sade detta efter att först ha ”erkänt” att amerikanska vapen har använts för att döda civila.

”Civila har dödats i Gaza som en konsekvens av dessa bomber och andra sätt på vilka de går efter befolkningscentra” sa Biden till CNN:s Erin Burnett i en exklusiv intervju i ”Erin Burnett OutFront”, och syftade på 2.000-punds bomber som Biden stoppade leveranserna av förra veckan.

Kriget har pågått i sju månader och amerikanska vapen har använts under hela tiden. Detta är inga nyheter. Men Biden är mitt uppe i en valkampanj. Han har bestämt sig för att sätta ner foten i elfte timmen. Detta kommer att uppfattas som en seger av Hamas och de studenter som demonstrerar på amerikanska campus. De kommer att se det som en seger för sina ockupationer.

Det som Biden sedan säger understryker att detta är en vattendelare: Israel kommer fortfarande att få defensiva vapen, men inte offensiva.

”Vi går inte ifrån Israels säkerhet. Vi avstår från Israels förmåga att föra krig i dessa områden”, sade sade Biden.

”Vi överger inte Israels säkerhet. Vi går ifrån Israels förmåga att föra krig i dessa områden”, sade Biden.

Det är ett mycket starkt uttalande för en liten allierad mitt i ett krig.

Biden nämner Iron Dome som ett av de system som USA kommer att leverera. Men han är tydlig med att han avbryter leveranserna av bomber och artilleripjäser.

”Vi kommer att fortsätta att se till att Israel är säkert när det gäller Iron Dome och deras förmåga att svara på attacker som kom från Mellanöstern nyligen”, sade han. ”Men det är helt enkelt fel. Vi kommer inte att – vi kommer inte att leverera vapen och artilleripjäser.”

Uttrycket ”det är helt enkelt fel” syftar på artilleripjäser och bomber. Biden kommer inte längre att leverera dem. Det är ett allvarligt hot mot Israel mitt i ett krig. Biden stoppar inte bara vissa bomber, han stoppar också artillerigranater, som en armé är helt beroende av.

Biden har redan skickat artilleripjäser och långdistansrobotar till Ukraina. Det finns inga restriktioner där. Men Israel kommer inte att få några vapen.

Att slå av Israels hand

Men det är inte bara specifika vapenleveranser som är i fråga. I intervjun gör Biden klart att han kommer att dra tillbaka sitt politiska stöd till Israel om landet går in i Rafah.

”Jag har gjort det klart för Bibi och krigskabinettet: De kommer inte att få vårt stöd om de faktiskt går in i dessa befolkningscentra”, sade han.

Biden spelar ut ”nog är nog”-kortet. Han hänvisar till relationen med Egypten, som han säger sig ha arbetat hårt för att upprätthålla. Biden har upprepade gånger hänvisat till amerikansk diplomati och amerikanska intressen. Han gjorde detsamma i förhållande till Saudiarabien. Men faktum är att Israel har mycket goda relationer med Egypten. Bättre än USA. Om egyptierna vill säga något allvarligt så förstår israelerna omedelbart att de menar det.

Å andra sidan har Biden spelat sina kort dåligt gentemot Saudiarabien. Det har framkommit att det var Biden-regimen som förstörde förhandlingarna om normalisering mellan Saudiarabien och Israel. Saudierna var intresserade av att ansluta sig till Abrahamavtalet. Men Biden och demokraterna kan inte bygga vidare på något som Trump har byggt upp. De hatar honom för mycket för det.

Biden hade ett samtal med Netanyahu på måndagen. På tisdagen sa hans tjänstemän att de hade ställt in en leverans. Nästa dag kommer CNN-intervjun. Detta är en linjeändring som har planerats under en tid.

Rörigt

Biden säger att han sa till Netanyahu att USA kommer att hjälpa israelerna att få tag på Hamasledaren Yahya Sinwar, precis som USA gjorde med Usama bin Ladin. Men sedan fortsätter han med att säga att det var ett misstag att tro att Afghanistan skulle kunna enas eller att Irak hade kärnvapen. Menar Biden att det är omöjligt att besegra Hamas? Säger han indirekt att Israel bara kan glömma det?

”Jag sa till Bibi: ’Gör inte samma misstag som vi gjorde i Amerika. Vi ville få tag på bin Ladin. Vi ska hjälpa er att ta Sinwar'”, sade han och syftade på Hamas ledare i Gaza. ”Det var vettigt att ta bin Ladin, men det var inte vettigt att försöka ena Afghanistan. Enligt min mening var det inte heller meningsfullt att tro att Irak hade kärnvapen.”

Det är många saker på gång här samtidigt. Biden försöker läxa upp Israel och hänvisar till hur stora svårigheter USA hade i Afghanistan. Men ”svårigheterna” i Afghanistan var Bidens katastrofala tillbakadragande och det vet naturligtvis Netanyahu.

Det som den israeliska regeringen hör är att USA:s president säger att han inte kommer att hjälpa dem att besegra den rörelse som invaderade dem den 7 oktober.

 

 

Biden says he will stop sending bombs and artillery shells to Israel if it launches major invasion of Rafah
https://www.breitbart.com/news/us-brands-israel-border-closures-unacceptable/