Nyheter

Mette Frederiksens regering (S) tillåter att danska vapen används på ryskt territorium. Hon är ett av de första Nato-länderna att uttryckligen bevilja detta tillstånd som Kiev har begärt.

Frederiksen har ett förbehåll: Det måste ske inom internationell folkrätt. Information om var vapnen träffar och vilka skador de orsakar kan vara svåra att få, eller så kommer de att betraktas med skepsis, eftersom EU har stängt rysk media utanför EU.

Jens Stoltenberg är positiv till att Ukraina ska kunna använda västerländska vapen mot militära mål inne i Ryssland. Norge är på glid.

Men USA:s presstalesman, John Kirby, gjorde det i går kväll klart att USA:s ståndpunkt inte har ändrats.

– Det är ingen förändring i vårt ställningstagande. Vi varken uppmuntrar eller tillåter användning av vapen från USA mot ryskt territorium, säger Vita husets talesman John Kirby.

Med det avvisar Biden-administrationen president Volodymyr Zelenskyjs önskan. Zelenskyj har krävt ett slut på de restriktioner som hindrar den ukrainska militären från att använda västerländska vapen för att attackera mål på den ryska sidan av gränsen.

Flera EU-länder har sagt att de är villiga att mildra restriktionerna, men vilka är inte klara. (NTB)

Bara Danmark har gått ut med ett klart ja.