×

Nyheter

En ny studie visar att risken för självmordsförsök och självmord bland personer som genomgått ”könsbekräftande operation” är 12,12 gånger högre än bland personer som inte genomgått sådana operationer.

Riskfylld könsbekräftelse

Studien  utvärderar risken för självmord eller självskada i samband med ”könsbekräftelseförfaranden”.

Siffrorna kommer från data som samlats in av American National Institute of Health och University of Texas från mer än 90 miljoner patienter i åldrarna 18 till 60 år.

De flesta växer ur det

En långtidsstudie som publicerades i februari  följde 2 772 personer i åldern elva till 26 år. Den visade att de allra flesta människor växer ur sin könsdysfori.

– Könsdysfori är känslan av obehag och lidande en person upplever när deras könsidentitet inte stämmer överens med det kön de tilldelades vid födseln. Detta kan leda till betydande psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning.

Förknippas med dålig självbild

I början av studien uttryckte vart tionde barn olika grad av ”könsavvikelse”. Bland 25-åringarna var det dock bara en av 25 som uttryckte missnöje med sitt kön ”ofta” eller ”ibland”.

– Även om könsdysfori är relativt vanligt i tidig tonåren, minskar den generellt med åldern och verkar vara förknippad med sämre självbild och sämre psykisk hälsa genom hela utvecklingen.

Tvärtemot etablerade ”sanningar”

Den förstnämnda studien drar slutsatsen att könsbejakande kirurgi är ”avsevärt förknippad med en ökad risk för självmordsförsök”, vilket understryker nödvändigheten av ”omfattande psykiatriskt stöd” efter ingreppet.

Studierna ifrågasätter påståendet om att genitalkirurgi faktiskt förhindrar självmord.

Document har i flera artiklar omtalat fenomenet könsförvirring.

Lämna ett svar