Nyheter

Antalet ansökningar om att komma till Sverige och plocka bär har minskat radikalt i år.

I syfte att motverka arbetskraftsexploatering bland thailändska bärplockare har Migrationsverket vidtagit olika åtgärder inför årets säsong.

– Bland annat har vi fördjupat våra utredningar och tagit in mer information om arbets- och uppdragsgivare från andra myndigheter inom ramen för vår myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet, säger Hanna Geurtsen, sektionschef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

De nya åtgärderna leder till något längre handläggningstid men kan även leda till fler avslag av ansökningar jämfört med tidigare. Samtidigt är antalet ansökningar i år lägre jämfört med tidigare.

Hittills har det inkommit drygt 2.200 ansökningar, vilket är betydligt lägre jämfört med föregående år. Det är också färre uppdragsgivare och arbetsgivare i år än tidigare.

– Det kan bero på de skärpta granskningarna men även att bärplockare inte är undantagna försörjningskravet vilket innebär att de måste ha en lön som är i nivå med god försörjning, alltså minst 80 procent av medianlönen, säger Hanna Geurtsen.

 

Migrationsverket uppmärksammades under hösten 2022 på att thailändska bärplockare kan vara utsatta för människohandel och människoexploatering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *