Nyheter

Franska myndigheter har gripit en 18-årig tjetjen som misstänks ha planerat en islamistiskt inspirerad terrorattack under OS.

Det meddelade franska inrikesministeriet på fredagen, skriver NTB-AFP-Reuters.

Den inhemska underrättelsetjänsten DGSI ”grep en 18-åring av tjetjenskt ursprung i Saint-Étienne”, säger ett uttalande från ministeriet. Gripandet ska ha skett den 22 maj.

Planerna var inriktade på en av fotbollsmatcherna som skulle spelas i Saint-Étienne i sydöstra Frankrike.

– Den tidiga fasen av utredningen visar att han aktivt planerade en attack mot stadion Geoffroy Guichard under fotbollsmatcherna som ska spelas där under OS, säger inrikesminister Gérald Darmanin i ett uttalande. Han tillägger att den gripne var ”inspirerad av den islamistiska ideologin”.

Målen för den planerade attacken var bland annat åskådare och poliser, enligt BFMTV.

– Han ville attackera åskådare och poliser och dö som martyr, säger Darmanin.

Händelsen benämns vidare som ”den första avvärjda attacken mot OS”. Kanalen BFMTV citerar Darmanin som säger att detta är den 50:e terrorattacken som har förhindrats i Frankrike sedan 2017, och ”den första förhindrade attacken mot OS”.

De franska myndigheterna har infört en lång rad säkerhetsåtgärder i samband med OS i Paris i somras och beredskapen har höjts till högsta nivå.

Det har varit flera skandaler i samband med tidigare idrottsevenemang i Paris, där polisen tappat kontrollen över våld och stölder från framför allt invandrarungdomar.

Champions League-finalen mellan Liverpool och Real Madrid 2022 är ett exempel.

Det är därför många som oroar sig för att sommarens OS kan leda till våldsepisoder och i värsta fall terrorattacker. Cirka en miljon besökare och 10 000 idrottare förväntas till Paris och andra städer i värdlandet.

Den gripne 18-åringen kom till Frankrike 2023 och var enligt BFMTV inte tidigare känd av polisen. Han ska ha gripits i sitt hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *