Nyheter

Stockholms tingsrätt har beslutat att Greta Thunberg, en framstående klimataktivist, ska bötfällas för två fall av ohörsamhet mot polisen. Hon måste betala 120 dagsböter á 50 kronor, vilket motsvarar totalt 6 000 kronor.

Dessa händelser ägde rum den 12 och 14 mars när Thunberg och andra aktivister protesterade utanför riksdagen där de blockerade ingången till riksdagen.Trots polisens uppmaningar att flytta på sig, valde klimataktivisterna att stanna kvar på platsen. Efter flera uppmaningar från polisen att lämna platsen utan att aktivisterna lyssnade så valde polisen att fysisk lyfta bort Greta.

Thunberg nekar till brott och försvarar sina handlingar med hänvisning till det akuta klimatläget. Hon betonar vikten av att agera och påpekar att forskare varnar för en osäker framtid om inga åtgärder vidtas.

Efter domen uttrycker Thunberg sin frustration över att fredliga klimataktivister ställs inför rätta istället för de som fortsätter att skada miljön och sätta människors liv i fara.

– Jag tänker att det är absurt att det är de fredliga klimataktivisterna som agerar för att försöka stoppa det här extremt exploaterande, våldsamma och dödliga systemet som ställs inför rätta, snarare än de som tillåter det här fortsätta och aktivt förvärra situationen och därmed försätta människor i direkt fara, säger Greta Thunberg efter att hon fått sin dom.

Detta är tredje domen mot Greta Thunberg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *