Nyheter

Familjer till Hamas-gisslan bar en tom kista genom Jerusalem på torsdagen och krävde att kvarlevorna av dödade familjemedlemmar skulle släppas.

Stationerad nära Gaza

Ruby Chen, far till den amerikansk-israelske sergeanten Itay Chen (19), var en av dem.

Itay var stationerad på Nahal Oz-basen några hundra meter från Gaza som en del av en stridsvagnsenhet när han tillfångatogs tillsammans med tre andra soldater den 7 oktober förra året. Han var en av sex gisslan med amerikanskt medborgarskap som sades ha hållits fångna i Gaza. Den israeliska försvarsstyrkan förklarade honom död den 12 mars.

– Jag deltar i demonstrationen eftersom vi, familjer till avlidna gisslan, befinner oss i en unik situation. Vi organiserade en alternativ gudstjänst för att kräva att staten Israel måste göra allt den kan för att få tillbaka gisslan, både levande och döda, säger Ruby Chen.

Sorg utan gravplats

Flera hundra nya familjer kommer att sörja på Yom Hazikaron – minnesdagen för fallna soldater och offer för terrorism, 2024 från kväll till kväll 12-13. maj – även om många av dem inte har någon grav att gå till.

– Vi har ingen grav. Frågar du vart jag ska ta vägen så har jag inget bra svar, säger Chen till JNS.

Hostage Square

Ruby Chen deltog i lördagens demonstration på Hostage Square i Tel Aviv, ”Gisslantorget”, där fokus den senaste veckan låg på de som dödförklarats i Gaza.

– Jag uppmuntrar Israels folk att ansluta sig till oss. Jag ber ledare och människor runt om i världen att be med oss, oavsett religion, så att vi kan få ett avslut och att våra döda kan få en värdig begravning.

Enligt Hostages and Missing Families Forum kommer 38 israeliska familjer att sörja på Yom Hazikaron utan att Hamas har överlämnat kvarlevorna av sina familjemedlemmar.